Intrebari din Domeniu

Obligativitatea schimbarii statutului din SRL-D in SRL dupa 3 ani

srl-d

Publicat in 14-08-2018 - Actualizat in 25-02-2019

Forma juridica SRL-D (societate cu raspundere limitata debutant) a fost, pana anul acesta, destul de atractiva pentru micii antreprenori, deoarece una dintre facilitatile de care acestia beneficiau, timp de 3 ani, era cea cu privire la scutirea de la plata CAS angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

Din 2018 insa, contributiile salariale au trecut din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, angajatorul fiind nevoit sa mai plateasca doar contributia de 2.25% – “Contributie Asiguratorie pentru Munca”.

Odata cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, atunci automat facilitatea privind scutirea de la plata CAS angajator pentru SRL-D-uri nu mai exista.

Cu exceptia acestei facilitati fiscale care nu se mai aplica, SRL-D-urile mai beneficiaza de urmatoarele beneficii:

• scutirea de la plata taxelor de inregistrare la oficiile registrului comertului. Va trebui doar la infiintare sa depui la banca 200 lei pentru capitalul social pe care, ulterior, ii vei putea retrage. Aceasta nu mai este o facilitate exclusiva a SRL-D-urilor, fiindca din februarie 2017 nici celelalte SRL-uri nu mai platesc taxe de infiintare.

• alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare.

• garantii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

• consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC al AIPPIMM in a carui raza de competenta isi are sediul social.

In alta ordine de idei, este necesar ca antreprenorii care doresc sa isi infiinteze un SRL-D sau antreprenorii care sunt deja inregistrati ca SRL-D sa cunoasca faptul ca la 31.12 a anului in care implinesc 3 ani de la data infiintarii trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru alta forma juridica.

Astfel, daca esti reprezentantul unei societati cu raspundere limitata debutant va trebui sa te prezinti la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde ti-ai declarat sediul social, intr-un termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc cei 3 ani de la inmatricularea societatii, in vederea schimbarii denumirii.

Exemplu: Daca un SRL-D s-a inmatriculat in luna februarie a anului 2015, atunci acesta are obligatia de a face demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru o alta forma juridica intr-un termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data de 31.12.2018

Pentru registrul comertului va trebui sa pregatesti si un dosar cu cateva documente necesare.

Documente necesare:

Operatiuni prealabile 

• Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original) – formular, completata cu 3 denumiri  – in ordinea preferintelor.

Inregistrare

• Cererea de inregistrare (original) – formular;

• Daca este cazul, declaratia-tip pe propria raspundere semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, pe o perioada de maximum 3 ani; persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip;

• Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);

• Daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (copie);

• Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic, original);

• Certificatul de inregistrare (original);

• Actul constitutiv actualizat (original);

Daca este cazul

• Avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);

• Imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);

• Dovezile privind plata tarifului legal  – tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Toate modelele de documente necesare (cerere de inregistrare – formular; cerere de verificare disponibilitate – formular etc.) si informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Transmiterea partilor sociale la un SRL

Intrebari din Domeniu

Modificarile aduse legii societatilor comerciale in 2020

Intrebari din Domeniu

20 de prevederi juridice de baza privind functionarea SRL-urilor

Intrebari din Domeniu

PFA la norma vs PFA in sistem real, PFA vs angajat, PFA vs SRL

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
28 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Croitoru
Croitoru
2 Ani In trecut

Mai multi contabili mi-au confirmat ca schimbarea de la SRL-D la SRL se face la sfarsitul anului fiscal, dupa ce ai implinit cei 3 ani, aici vad mentionat 45 de zile…

Prenume
Elena
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Croitoru

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Regasiti in linkul de mai jos prevederile cu privire la termenul de 45 zile conform cu recomadarile ONRC:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/microintreprindere-debutanta

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Andrei
Andrei
1 An In trecut

Din linkul postat de dvs reies urmatoarele: Calitatea de micro se pierde la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la data înregistrării. Schimbarea de la srl-d la srl trebuie sa se faca in 45 de zile de la pierderea calitatii de micro. S-a strecurat cumva o greseala in articolul dvs? Croitoru de mai sus cred ca are dreptate.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Andrei

Buna ziua Andrei,

Multumim pentru observatia dumneavoastra constructiva.

Desi textul legii prevede 3 ani de la inmatricularea societatii, potrivit articolului 6, aliniatul (1), lit. a, din OUG nr. 6/2011: “calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii, “la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrarii”.

In termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Haideti sa dam un exemplu concret:
Daca un SRL-D s-a inmatriculat in luna februarie a anului 2015, atunci acesta are obligatia de a face demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru o alta forma juridica intr-un termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data de 31.12.2018.

Speram ca aceste informatii sa clarifice situatia. Pentru a evita confuzii pe viitor, am modificat textul articolului.

Multumim inca o data pentru remarca dumneavoastra si atentia cu care ne cititi!

Zi frumoasa!

Alin
Alin
1 An In trecut

Daca srl-d.ul este platitor de tva dupa 3 ani isi pierde si statutul de platitor de tva? Trebuie depuse alte documente din nou pt a obtine codul de platitor de tva? Sau doar actele la reg com pt schimbare denumire respectiv din srl-d in srl , codul pt platitor de tva ramanand acelasi?

Prenume
Alin
Monica Haggarty
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alin

Buna ziua Alin,

Entitatea nu isi va pierde calitatea de platitor de TVA, se va schimba doar forma juridica din SRL-D in SRL iar documentatia se va pregati si depune la ONRC.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi placuta!

Sultan
Sultan
1 An In trecut

Participa la discutie …-Buna ziua .
As dori sa intreb la cit se ridica costurile de schimbare a srl-d in srl

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Sultan

Buna ziua,

Tarifele percepute de ONRC la puteti gasi la urmatorul link: https://www.onrc.ro/documente/Tarife.pdf

Pe de alta parte, daca apelati la un jurist pentru a se ocupa de aceasta schimbare, atunci veti suporta si un onorariu stabilit de acesta.

Zi frumoasa!

Alin
Alin
1 An In trecut

Buna ziua,

Ce se intampla daca au trecut 4 ani de la infiintare si eu inca nu am facut formalitatile de schimbare din SRL-D in SRL? Mulumesc!

Prenume
C
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alin

Buna ziua,

In legislatie nu se prevede in acest sens nicio sanctiune, insa va recomandam sa efectuati aceasta procedura cat mai repede. Va sfatuim sa ii contactati si pe reprezentantii ONRC, poate va vor putea oferi mai multe informatii cu privire la aceasta situatie.

O zi placuta!

Agarofinei
Agarofinei
1 An In trecut

Bună ziua,
IMM-urile, ca formă de organizare juridică, pot fi doar societăți comerciale (SNC, SCS, SCA, SA, SRL)?

Prenume
Bianca
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Agarofinei

Buna ziua Bianca,

In principal, IMM-urile sunt definite in ghidurile pentru accesarea de fonduri. Puteti gasi aici un ghid util: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-03-13-21659573-0-manualul-utilizatorului-definitia-imm-comisia-europeana.pdf.

Potrivit acestuia, o întreprindere este „orice entitate care desfasoara o activitate economica,
indiferent de forma sa juridica”. Asadar, nu este conditionata de statutul de societate comerciala.

O saptamana usoara!

Balineanu
Balineanu
10 Luni In trecut

Buna ziua! Știu ca firma SRL-D este obligată să reinvestească 50% din profit. In momentul in care se termina cei 3 ani și anul fiscal și se fac demersurile pentru SRL, ce se întâmplă cu acea „rezerva”? Poate fi scoasă că dividente?

Prenume
Stefan
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Balineanu

Buna ziua Stefan,

Ca principiu general, reinvestirea unei parti din profit inseamna ca o parte din profitul care s-ar cuveni sub forma de dividende actionarilor este utilizat pentru efectuarea de investitii (ex. utilaje, masini de lucru etc.). Asadar, nu mai exista o rezerva, o parte din profit fiind repartizat pentru achizitiile respective.

Sarbatori fericite!

Ardelean
Ardelean
9 Luni In trecut

Bună ziua. Vreau și eu să-mi infintez un srl. Activitatea mea o sa se desfășoare pe partea de instalați termice și aer condiționat. Nu am mai avut firma pana acum. Întrebarea mea este dacă pot sa lucrez singur o perioada pana o sa mai cresc și sa îmi pot permite un angajat. Cat plătesc la stat pt firma? De ce acte am nevoie pt înființare?

Prenume
Aurelian
Ursache Miruna
Administrator
9 Luni In trecut
Reply to  Ardelean

Buna ziua Aurelian,

Pentru infiintarea firmei gasiti in linkul urmator documentele necesare infiintarii: https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv

Puteti sa sustineti activitatea firmei doar cu munca dumneavoastra, nu este obligatoriu sa aveti angajati. Pentru veniturile firmei veti plati 3% in cazul in care nu aveti angajati sau 1% daca aveti angajati.

Zi frumoasa si mult succes!

Popan
Popan
8 Luni In trecut

Am schimbat srl-d in srl , schimbandu-se si numele strazii (din principala a devenit pietroasa ),am vreo 8 bucati chitantiere tiparite cu srl-d si adresa veche, ce fac cu ele? Pot continua sa incasez in ele sau imi cumpar altele??

Prenume
Anca
Ursache Miruna
Administrator
8 Luni In trecut
Reply to  Popan

Buna ziua Anca,

Acele chitantiere nu mai sunt bune, deci nu le mai puteti folosi. Va trebui sa procurati altele sau sa alegeti o varianta de generare online a lor.

Zi frumoasa!

Ana
Ana
8 Luni In trecut

Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru radierea unui SRL-D dupa împlinirea celor 3 ani de la înființare. Multumesc

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
8 Luni In trecut
Reply to  Ana

Buna ziua Elena,

Pentru incetarea activitatii unei firme, pasii si documentele necesare sunt prezentate pe site-ul ONRC la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-juridice/dizolvarea-si-lichidarea-simultana-a-snc-scs-srl-si-gie

Zi frumoasa!

Mihalache
Mihalache
7 Luni In trecut

Bună ziua. După ce ai schimbat certificatul fiscal la onrc din srl-d în srl, ce trebuie sa faci mai departe?

Prenume
Luciana
Ursache Miruna
Administrator
7 Luni In trecut
Reply to  Mihalache

Buna ziua Luciana,

Va trebui sa schimbati denumirea societatii de pe documentele emise de firma si sa va instiintati colaboratorii (in situatia in care acestia nu utilizeaza preluari automate ale informatiilor firmei de pe site-urile institutiilor publice). In rest, modificarile efectuate la ONRC se comunica de catre aceasta institutie si catre ANAF.

Zi frumoasa!

adam
adam
5 Luni In trecut

Buna ziua! In luna ianuarie 2032 expira cei trei ani de srl-d , pot pastra aceiasi denumire a societatii, adica din capsunica srl-d , sa ramana capsunica srl? Conturile actualei firme de la banca si trezorerie, raman aceleasi?

Prenume
adriana
Ursache Miruna
Administrator
5 Luni In trecut
Reply to  adam

Buna ziua Adriana,

Se va pastra aceeasi denumire a firmei la ONRC, doar ca sintagma SRL-D va fi inlocuita cu SRL. Conturile bancare si de Trezorerie ale firmei raman aceleasi, nu se schimba nimic.

Zi frumoasa!

Miu
Miu
5 Luni In trecut

Buna ziua! Am un srl d suspendat , cred ca au trecut 3 ani si stiu ca trebuie sa l trasform in srl .intrebarea mea este :ii pot schimba domeniul de activitate si pot muta punctul de lucru in Bucuresti daca sediul este in Alexandria? Multumesc frumos!

Prenume
Andreea
Ursache Miruna
Administrator
5 Luni In trecut
Reply to  Miu

Buna ziua Andreea,

Puteti sa faceti toate aceste operatiuni la ONRC – exista pentru fiecare o procedura distincta si o documentatie.

De exemplu, pentru schimbarea sediului social in alt judet puteti accesa urmatorul link: https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/schimbarea-sediului-social-in-alt-judet

Este posibil ca inainte sa trebuiasca sa schimbati statutul din SRL-D in SRL si apoi sa operati celelalte modificari. Va fi necesara o hotarare a asociatilor pentru a schimba obiectul de activitate si sediul, precum si un act constitutiv actualizat.

Mult succes!

Boată
Boată
2 Luni In trecut

Buna ziua,

Exista un act aditional/anexa specifica la contract pentru schimbarea statutului?
De exemplu, s-a incheiat un contract de prestari servicii, cand firma avea statut de SRL-D. Contractul a continuat chiar si dupa expirarea statului de SRL-D. Ce tip de act aditional/anexa ar trebui atasata contractului pentru a fi totul in regula?

Multumesc anticipat!

Prenume
Mihaela
Ursache Miruna
Administrator
1 Luna In trecut
Reply to  Boată

Buna ziua Mihaela,

In situatia dumneavoastra trebuie sa notificati clientii cu privire la schimbarea statutului din SRL-D in SRL simplu. Consideram ca este suficient sa anexati aceasta notificare la contract, fara sa fie necesara intocmirea unui act aditional.

Zi frumoasa!