Articol scris de Mircea Capatina

Scriu din experienta de cofondator al Smart Bill, scriu ca si cand m-as adresa mie, cel de acum 5-10 ani, adica fara perdele, fara cuvinte frumoase, complet deschis. Scriu pareri si nu pretind ca sunt adevaruri absolute. Scriu si pe blogul personal: https://www.mirceacapatina.ro/
Home | | Split TVA intra in vigoare, atentie sa nu treci din greseala, cine trebuie sa adopte sistemul.

Modificat in 23-07-2018

Aveţi grijă să nu aveţi datorii la TVA la data de 31.12.2017 pentru a nu intra automat in sistemul Split TVA.

Pentru contribuabilii mici este vorba despre datorii mai mari de 5000 de lei şi cu o scandenţă depaşită cu peste 60 de zile.

Dacă aveti parteneri care vor adopta sistemul Split TVA e important să discutaţi cu contabilul pentru a vedea cum vă afectează.

Din lege:

Au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

b) începand cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. 

Textul integral al legii, adoptată de Camera Deputaţilor şi promulgată de Preşedintele Romaniei il găsiţi aici.

Ti se pare util articolul? Da-i share si nu uita sa revii, scriem saptamanal despre probleme de business. Acest blog are 100% menirea de a ajuta antreprenorii cu informatii pe care fie nu le gasesti in alta parte fie sunt scrise ca de la antreprenor la antreprenor nu ca de la expert la expert. Daca vrei sa tratam un subiect anume, scrie-ne la marketing@smartbill.ro.

avatar
1 Discutii
0 Raspunsuri la discutie
0 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
1 Autorii comentariilor
Ursache Miruna Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Ursache Miruna
Vizitator

Buna ziua,

Da, exista in plan acest lucru, insa nu avem pe moment un termen de implementare.

Dar, in ceea ce priveste utilizatorii Smart Bill, va rog sa notati ca cei care folosesc split TVA sunt obligati sa comunice contul de TVA. Iar in IBAN-uri isi pot trece acest cont. El va fi detectat automat ca si cont de TVA (aceste conturi contin obligatoriu textul “TVA”) si va aparea pe factura ca si IBAN TVA.

Acest lucru ar putea fi o indicatie.

Speram ca aceste informatii va vor fi utile.

Autentificare Cloud

Contact