Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualConta

Nou in SmartBill Conta – reducerea temporara a timpului de munca

Salarizare SmartBill Conta

Asa cum ati aflat deja din articolul nostru, potrivit OUG 132/2020, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu si in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, ale reprezentantilor salariatilor sau ale salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.

Reducerea temporara a timpului de munca in SmartBill Conta

Acum in SmartBill Conta poti gestiona usor situatia reducerii temporare a timpului de munca pentru salariatii unei firme, prin implementarea unor functionalitati noi:

  • Adaugarea reducerilor temporare ale timpului de munca per salariat

De acum exista o noua zona in sectiunea Salarizare, dedicata gestionarii reducerilor temporare ale timpului de munca.

De aici se pot adauga, modifica sau sterge reduceri pentru salariati. Informatiile obligatorii pe care trebuie sa le introduci pentru salvarea unei reduceri temporare a timpului de munca sunt:

  • Salariatul
  • Data inceput si Data sfarsit: intervalul unei reduceri temporare poate sa cuprinda perioade din mai multe luni calendaristice si conform legislatiei in vigoare, ar trebui sa fie de minim 5 zile lucratoare consecutive
  •  Timpul de munca redus la (ore/zi): numarul de ore pe care salariatul le va lucra efectiv pe perioada reducerii temporare

Informatiile optionale sunt: Ora sosire, Ora plecare, Pauza de masa. Acestea vor fi utile la descarcarea pontajului, pentru completarea corecta a condicii de prezenta.

Reducerile introduse sunt prezentate in raportul dedicat, care poate fi filtrat pe o anumita perioada sau pe salariati. In plus, ai validari avansate la salvarea unei reduceri temporare (ex. suprapunerea ei cu concedii medicale, suspendari sau alte reduceri de timp; reducerea de timp pentru salariati care nu au norma intreaga de 8 ore/zi; reducerea cu mai mult de 50% din timpul normal de lucru).

  • Propagarea situatiei in calcul salarii, pontaj, condica de prezenta, fluturasi, stat de salarii si note contabile

Daca exista reduceri introduse pentru un salariat, acestea se vor reflecta in mod automat in pagina calcul salarii, in coloana dedicata Ore nelucrate (timp redus).

Exemplu: unui salariat cu norma de 8 ore/zi i se reduce temporar timpul de munca la 6 ore/zi, in perioada 14-27 septembrie (10 zile lucratoare). Se opereaza aceasta reducere temporara a timpului de munca in aplicatie. La intrarea in pagina calcul salarii, pe coloana Ore nelucrate (timp redus) vor fi completate in mod automat 20 ore (10 zile lucratoare x 2 ore/zi).

Aceasta valoare calculata si completata in mod automat poate fi modificata manual de catre user, caz in care va aparea iconita albastra cu detalii pentru a informa utilizatorul in privinta inconsistentei de date dintre reducerile operate si orele nelucrate introduse manual in coloana din calcul salarii.

Reducerile temporare ale timpului de munca introduse se reflecta si in fisierul de pontaj descarcat din aplicatie:

  • in pontaj – pe perioada reducerii temporare a timpului de munca numarul de ore lucrate va fi cel redus, iar orele nelucrate sunt evidentiate pe o coloana dedicata
  • in condica de prezenta – programul de lucru pe zilele cu timp redus va fi cel introdus la adaugarea reducerii temporare a timpului de munca

In fluturas, se vor evidentia distinct orele nelucrate ca urmare a reducerii temporare a timpului de munca (aceleasi ca in coloana dedicata din calcul salarii) si valoarea aferenta lor. Aceasta valoare este cea care va fi solicitata pentru recuperare de la AJOFM si se calculeaza astfel: 75% din valoarea salariului tarifar orar aferent orelor nelucrate, adica 75% x Salariu orar x Ore nelucrate (timp redus).

Similar, in statul de salarii se vor evidentia distinct orele nelucrate si valoarea indemnizatiei aferente.

La blocarea statului se genereaza automat notele contabile aferente. In cazul in care pe stat exista salariati cu ore nelucrate din cauza reducerii timpului de munca, particularitatile notelor contabile vor fi:

  • Cheltuiala cu salariile inregistrate = total salarii brute concedii medicale valoarea neta a zilelor libere platite 75% valoarea bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat valoarea bruta a orelor cu timp redus. Nota contabila: 641 = 421.
  • Valoarea bruta a orelor cu timp reduse, care se va recupera de la AJOFM. Nota contabila: 4382 = 421.

Important! In Salarizare – Setari – Nota contabila se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele (ex. se poate seta un analitic al contului 4382 pe care sa fie inregistrata distinct valoarea orelor cu timp redus, care urmeaza sa fie recuperata de la stat).

In concluzie, este suficient sa se introduca reducerile temporare de timp prin sectiunea dedicata acestora, iar ele se vor reflecta in mod implicit in pontaj, condica de prezenta, fluturasi, state si note contabile, fara a mai fi necesara vreo interventie manuala.

Pregatim in viitorul apropiat si alte implementari pe aceasta tema, cum ar fi:

  • rapoarte specifice legate de reducerile temporare ale timpului de munca, necesare pentru solicitarea somelor de la AJOFM

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *