Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Split TVA – obligatii pentru cei ce nu aplica sistemul

sistemul split tva

Daca esti platitor de TVA si ai firme – furnizori – care au aplicat voluntar pentru split TVA dupa data de 1 octombrie 2017, ai obligatia ca de la 1 ianuarie 2018 sa faci plata defalcat (valoarea de pe factura in contul curent si valoarea TVA de pe factura in contul de TVA).

Furnizorii tai care au datorii de peste 5 000, 10 000 sau 15 000 RON (in functie de firma) la data de 31 decembrie 2017 si neachitate pana la data de 31 ianuarie 2018 sau sunt in insolventa la 31 decembrie 2017, vor aplica sistemul split TVA doar de la 1 martie 2018 – prin urmare aceleasi obligatii de mai jos le vei avea dupa acea data !

De asemenea furnizorii tai pot opta pentru aplicarea sistemului de split TVA dupa data de 1 ianuarie 2018, in acest caz insemnand ca va trebui sa verifici fiecare furnizor inainte de a-i transfera plata prin virament bancar.

" ART. 3
(1) Persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA. "

Exista si contraventie pentru acest lucru:

"ART. 18
Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

a) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului prevazut la art. 2 alin. (1) si (2), daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, fara a depasi 30 de zile lucratoare de la data platii eronate;

b) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului prevazut la art. 2 alin. (1) si (2), daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate; "

Si evident sanctiuni aferente:

"ART. 19
(1) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ?i completarile ulterioare, urmatoarele contraventii se sanctioneaz? dupa cum urmeaza:
a) contraventiile prevazute la art. 18 lit. a) si b), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat începand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia prin plata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului sau prin prezentarea dovezii efectuate de catre furnizor a transferului sumei in contul de TVA in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. b); "

Daca pe factura de la furnizor nu apare un cont IBAN ce are terminatia TVA si in urma verificarii pe site la ANAF de aici: https://www.anaf.ro/RegPlataDefalcataTVA/, rezulta ca acesta e in sistemul SPLIT TVA si ai in acest caz obligatia platii sumei TVA in contul sau deschis automat de ANAF la Trezorerie de aici: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/

ATENTIE! Daca un furnizor e inscris pe 10 mai 2018 in registru, acesta aplica split TVA de pe 11 mai 2018 (deci ii vom plati defalcat doar din data de 11 mai 2018).

" (5) Persoanele inregistrate in scopuri de TVA prevazute la alin. (1) si (2) aplic? mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal ?i avansurile incasate incepand cu aceasta data."

"ART. 20
In cazul furnizorilor/prestatorilor care aplica plata defalcata a TVA si care nu au comunicat contul de TVA beneficiarilor, beneficiarii prevazuti la art. 3 alin. (1) au obligatia sa plateasca suma reprezentand TVA aferent? achizitiilor in contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis la Trezoreria Statului. "

UPDATE :

Plata defalcata a TVA nu se aplica pentru urmatoarele situatii :

    a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;

    b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;

    c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;

    d) in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) (NUMERAR sau CARD)  si art. 15 alin. (5) (Bilet la ordin BO sau CEC de exemplu);

    e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor.

 

Poti da click aici pentru a accesa textul Ordonantei 23/2017 – la zi cu modificarile aduse prin Legea de aprobare nr. 275/2017

 

Despre autor

Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei ?Tax Advisors? si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de aproximativ 15.000 de membri, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *