Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Acordarea de tichete de masa angajatilor -cateva lucruri bine de stiut

Publicat in 11-07-2018

O forma foarte utilizata de recompensare a angajatilor fara ca angajatorul sa suporte prea multe costuri suplimentare este acordarea tichetelor de masa. 

Tichetele de masa sunt niste bonuri valorice folosite ca instrument de plata pentru produsele alimentare. Acestea se acorda doar pentru zilele in care angajatul a fost prezent la munca. 

Astfel ca, nu sunt considerate zile lucrate si nu se acorda tichete de masa pentru urmatoarele situatii:

• angajatul este in concediu (de odihna, medical, fara plata, pentru formare profesionala sau alt tip de concediu);

• angajatul este absent de la munca;

• angajatul este delegat sau detasat in afara localitatii;

• angajatul beneficiaza de zile libere platite (zile libere legale; zile libere pentru evenimente speciale etc).

De ce spunem ca angajatorul nu sporta alte costuri suplimentare?

Fiindca pentru tichetele de masa nu se percep contributii sociale salariale si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Acestea se impoziteaza doar cu 10% impozit pe venit.

Incepand cu luna mai 2018, potrivit OMMJS nr 1.618/2018, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi cuantumul de 15,18 lei.

Angajatorii nu sunt obligati sa acorde tichete de masa cu aceasta valoare maxima de 15.18 lei, trebuie doar sa se incadreze in aceasta. Este la latitudinea angajatorului daca doreste sa ofere o valoare a tichetelor de maxim 15.18 lei.

Cand trebuie sa acord tichetele de masa angajatilor?

In mod normal fiecare angajator trebuie sa distribuie tichetele de masa angajatilor in ultima decada a fiecarei luni pentru luna viitoare, numarul tichetelor de masa acordate trebuind sa corespunda cu numarul de zile lucratoare din luna respectiva.

Fiindca tichetele de masa se acorda in avans, in cazul in care intr-o luna angajatul a avut zile de concediu, acesta trebuie sa returneze angajatorului tichetele de masa primite pentru zilele in care nu a fost la lucru. Aceeasi procedura se aplica si pentru angajatii al caror contract individual de munca inceteaza in cursul lunii (angajatul va returna tichetele de masa pentru zilele in care nu a mai fost angajat al societatii respective).

Cum se calculeaza necesarul de tichete de masa?

In vederea calcularii numarului de tichete de masa se va tine seama de urmatoarele elemente:

• numarul de zile lucratoare din luna urmatoare;

• concediile angajatilor. 

Exemplu: Presupunem ca luna pentru care dorim sa calculam numarul de tichete de masa are 20 de zile lucratoare respectiv angajatii primesc din partea firmei 1 zi de concediu cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea entitatii.

Numarul total de tichete de masa de comandat = (Nr. de zile lucratoare – Zile de concediu) x Nr. de angajati = 19 (20-1) x 200 = 3.800 tichete.

(VN) Valoarea nominala a unui tichet este de 15.18 lei => Valoarea nominala totala aferenta comenzii clientului = 57.684 lei.

Sumele reprezentand costul imprimatelor in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, respectiv costul emiterii tichetelor de masa pe suport electronic, precum si costul suportului electronic sau al inlocuirii acestuia, contractate cu unitatea emitenta  si primite de catre angajator, se suporta  de catre angajatori din cheltuielile proprii. 

La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa se iau in calcul: 

• valoarea nominală  a tichetului de masa, convenită  de partenerii sociali;

• numarul de salariati încadrati cu contract individual de munca, care vor beneficia de tichete de masa;

• numarul de zile lucratoare aferente perioadei pentru care se acorda tichetele de masa.

Costul serviciilor de imprimare a tichetelor = 3% din Valoarea nominala (57.684  lei) = 1.731 lei.

TVA deductibila calculata din pretul imprimatelor = 329 lei (cota TVA 19% * 1.731 lei).

In concluzie, vom relua mai jos pe scurt care sunt avantajele angajatorilor atunci cand decid sa acorde tichete de masa angajatilor:

• tichetele de masa nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale;

• pentru tichetele de masa se plateste doar impozit de 10%;

• valoarea tichetelor de masa reprezinta o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal;

• poti alege valoarea acestora, insa trebuie sa se incadreze in valoarea maxima stabilita prin lege de 15.18 lei;

• angajatii apreciaza acest beneficiu acordat pe langa salariu.

 

 

avatar
38 Discutii
59 Raspunsuri la discutie
3 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
44 Autorii comentariilor
Ursache MirunaCbtAnaMihaila constantinDana Varadi Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Florea
Vizitator
Florea

Buna seara,conform legislației în vigoare în cazul în care lucreaz 6 ore /zi (cod 10) timp de 20 zile de câte tichete de masa beneficiez?Nu înțeleg modul de calcul.Va mulțumesc anticipat.

Prenume
Adriana
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Tichetele de masa se acorda doar pentru zilele in care angajatul a fost prezent la munca. Astfel ca, in situatia dvs. daca in luna X ati fost prezent la munca in fiecare zi timp de 20 de zile, atunci trebuie sa beneficiati de 20 de tichete de masa (pentru fiecare zi lucrata) a caror valoare s-a stabilit la nivel de enitate. Potrivit art. 106 alin. (1) din Codul Muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele… Citeste mai mult »

Czuli
Vizitator
Czuli

Buna ziua. In ceea ce priveste orele lucrate, ca si in cazul de fata, la 6 ore are dreptul angajatorul sa ofere bonuri , luate in calcul , in functie de orele lucrate? Adica eu am trecut la 6 oredin luna ianuarie. M-am dus in fiecare zi la lucru si am luat pe o luna de zile bonuri cat pt 15 zile. Angajatorul mi-a spus, ca se calculeaza la cate Zile am lucrat, dar ca se calculeaza abea 3/4 din ore , pentru ca sunt angajata doar la 6 ore. 😏😶 Un alt coleg care a cerut sa vina la… Citeste mai mult »

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Potrivit art. 106 din Codul Muncii – salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru. In ceea ce priveste numarul tichetelor de masa pe care le primesc angajatii lunar, potrivit art. 12 alin. (2) din Legea nr. 165/2018 – angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se… Citeste mai mult »

Georgiana
Vizitator
Georgiana

Buna ziua daca luna asta am lucrat doar 15 zile mai beneficiez de bonuri,salariul îl iau de două ori pe luna pe data de 15 si 30 dar începând de azi nu mai lucrez acolo dar bonurile le dau la sfarsit de luna cu al doilea salar!multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Georgiana,

Pentru zilele lucrate, cele 15 zile, beneficiati de tichete de masa.

O zi placuta!

Andrei Coman
Vizitator
Andrei Coman

Buna ziua,
Angajatorul nostru ne-a distribuit astăzi carduri edenred cu valoarea de 333,96 lei dar acești bani ia scăzut din avansul net pe care trebuia sa il primim.
Cum ma sfătuiți sa procedez ?
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andrei,

Va sfatuim sa discutati cu angajatorul dumneavoastra in acest sens, sa intrebati care este motivul pentru care avansul acordat s-a diminuat cu valoarea tichetelor de masa.

In mod normal, acordarea tichetelor de masa nu ar trebui sa afecteze salariul negociat in contractul individual de munca.

Pe de alta parte, modul de acordare a tichetelor de masa trebuie sa fie prevazut fie in contractul colectiv de munca, fie in regulamenul de ordine interioara. Puteti consulta si aceste doua documente.

Zi frumoasa!

Elena
Vizitator
Elena

In cazul in care angajatorul refuza sa imi ofere bonurile de masa cum pot proceda?

Prenume
Pak
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Va multumim pentru intrebarea adresata!

Angajatorul nu este obligat prin lege sa acorde angajatilor, pe langa salariu, si tichete de masa.

Daca se decide de catre angajator acordarea de tichete de masa, valoarea tichetelor precum si modul de acordare a acestora trebuie sa fie mentionat in contractele colective de munca sau in regulamentul intern al entitatii, conform legislatiei in vigoare.

Ar trebui sa verificati aceste doua documente si sa vedeti ceea ce se mentioneaza cu privire la tichetele de masa si la modul lor de acordare.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Ana-Maria
Vizitator
Ana-Maria

Buna ziua,

Daca am 2 job-uri full time, pot sa primesc bonuri de masa de la amandoua institutiile?

Multumesc, Ana

Ursache Miruna
Administrator

Buna Ana-Maria,

Conform legislatiei in vigoare, aveti dreptul sa primiti tichete de masa numai de la angajatorul la care ati declarat ca aveti functie de baza.

Speram ca raspunsul nostru va este de ajutor.

Zi frumoasa!

crisan
Vizitator
crisan

Dacă este trecut sub categoria alte clauze :”angajatul va beneficia se tichete de masa, numărul acestora poate sa difere in funcție de zilele lucrate”, iar eu nu am primit nimic spunându-mi-se ca nu trebuie sa mi le dea chiar dacă sunt trecute la alte clauze contractuale, ce pot face?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Daca in contractul de munca este prevazut faptul ca aveti dreptul la tichete de masa (trebuie sa cititi cu atentie modul in care este formulat acest lucru), atunci angajatorul este obligat sa va accorde tichetele de masa.

Zi frumoasa!

Ana-Maria
Vizitator
Ana-Maria

Buna ziua,

Daca lucrez full-time la 2 institutii, pot sa iau bonuri de masa de la amandoua institutiile? La amandoua companiile sunt angajata full-time.

Multumesc,
Ana

Prenume
Ana-Maria
Ursache Miruna
Administrator

Buna Ana-Maria,

Conform legislatiei in vigoare, aveti dreptul sa primiti tichete de masa numai de la angajatorul la care ati declarat ca aveti functie de baza.

Speram ca raspunsul nostru va este de ajutor.

Zi frumoasa!

nicolae
Vizitator
nicolae

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt angajat la o firma la care bonurile de masa nu s-au mai dat de anul trecut din luna iulie 2018, dar care pe statul de plata apar ca si cum ele au fost date. Care este modul de actionare in vederea recuperarii bonurilor ?

Prenume
dan
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua Dan,

Consideram ca este nevoie sa discutati cu angajatorul dumneavoastra despre acest aspect, sa aflati problema/motivul pentru care pe statul de plata apar sume cu privire la tichetele de masa, insa in mod real acestea nu au ajuns la dumneavoastra.

Pe de alta parte, trebuie sa consultati si modul de acordare a tichetelor de masa din contractele colective de munca sau din regulamentul intern.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi placuta!

Marinescu
Vizitator
Marinescu

Buna ziua, aș avea și eu o întrebare ; pe luna ianuarie 2019 am avut 4 zile CO și 5 CM și 100 de ore muncite adică 12 Zile ,norma de lucru fiind de 20 de zile cate bonuri ar trebui sa primesc ?? Deoarece am primit doar 9 explicația fiind că la 100 de ore muncite primesc maxim 9 bonuri. Mă puteți lămurii? Multumesc

Prenume
Bogdan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Bogdan, Multumim pentru aceasta intrebare. In ceea ce priveste numarul tichetelor de masa pe care le primesc angajatii lunar, potrivit art. 12 alin. (2) din Legea nr. 165/2018 – angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea (numarul de zile in care angajatii sunt prezenti efectiv la lucru in unitatea angajatorului). Consideram ca tichetele de masa se acorda in functie de numarul de zile de munca efectiva si nu in functie de numarul de ore lucrate de fiecare angajat. Daca dumneavoastra spuneti ca in… Citeste mai mult »

Zugravu
Vizitator
Zugravu

Bună ziua! O firma cu 2 angajați poate acorda tichete de masa?

Prenume
Doina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Doina,

O firma poate acorda tichete de masa indiferent de numarul de angajati.

O zi frumoasa!

Zugravu
Vizitator
Zugravu

Mulțumesc pentru răspuns!

Stanga
Vizitator
Stanga

Buna seara. In cazul unui business trip se acorda bonuri de masa? Am auzit de la cativa colegi cum ca legea ar spune ca acestea se acorda numai in cazul zilelor lucrate efectiv la birou, nu si in cazul calatoriilor de afaceri. Am gasit Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si in Capitolul 2, art 12, alineatul 2 si alineatul 3 se mentioneaza ca bonurile se acorda corespunzator numarului de zile lucrate, dar nu este mentionat faptul ca trebuie sa fie la birou si nu am gasit mentionat in nici un alt alineat acest detaliu.
Va multumesc.

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana, In vechea lege a tichetelor de masa Legea nr. 142/1998, la art. 6 alin. (1), se mentiona faptul ca se pot acorda tichete de masa doar pentru numarul de zile in care angajatul este la lucru in unitate: “Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.” In noua lege a tichetelor de masa, Legea nr. 165/2018, la art. 12 alin. (1) si (2) nu se mai mentioneaza acest aspect: “In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un… Citeste mai mult »

Grigore
Vizitator
Grigore

Bună seara. Eu lucrez in ture de mai multe zile consecutive cate 12 ore pe zi după care am zile libere . Am luni in care lucrez 15 zile altele cu 14 altele cu 16. Cate bonuri trebuie să primesc?

Prenume
Loredana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Loredana, Potrivit art. 10 alin. (3) din normele de aplicare a Legii nr. 165/2018 – “salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele”. Pe de alta parte, potrivit art. 10 alin. (5) din normele de aplicare a Legii nr. 165/2018 – “in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore – in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete… Citeste mai mult »

Trif
Vizitator
Trif

Buna ziua
Daca un salariat are 3 ore nemotivate intr-o zi, primeste tichet masa pentru acea zi?

Prenume
Liliana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Liliana,

Potrivit art. 10 alin. (3) din normele de aplicare a Legii nr. 165/2018 – “salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele”.

Textul de lege face referire la numarul de zile lucrate si nu la numarul de ore.

Astfel, daca angajatul a fost prezent la munca si a lucrat in ziua respectiva, consideram ca are dreptul la tichet de masa, insa va recomandam sa mai cereti o opinie si contabilului dumneavoastra.

O zi placuta!

Casapu
Vizitator
Casapu

Buna ziua. Este cumva obligatoriu ca tichetele de masa pe care le primesc angajatii sa cumpere cu ele alimente din magazinul unde lucreaza ? Din cate stiu eu asa ceva este un abuz, acestea putand fi folosite pentru cumpararea de alimente din orice magazin care accepta tichete de masa.
Va multumesc.

Prenume
Vasile
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Angajatul poate folosi tichetele de masa oriunde doreste, la orice unitate care accepta plata cu acestea (achitarea mesei sau achizitionare de produse alimentare), legislatia in vigoare nu va ingradeste acest drept.

Potrivit art. 11 alin. (1) din Legea nr. 165/2018 – “tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare”.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Pop
Vizitator
Pop

Bună ziua,
Impozitul pt bonuri se retine din salariul angajatului sau îl plătește angajatorul?
Mulțumesc!

Prenume
LAVINIA
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Lavinia,

Impozitul pe tichete de masa se retine de la angajat, alaturi de impozitul pe venitul din salarii primit.

Zi frumoasa!

Ionescu
Vizitator
Ionescu

Dacă tichetele de masa nu mai sunt tichete și se acordă suma lor pe card,se impoziteaza ca și valoare ! Este ok asa ?

Prenume
Adriana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adriana,

Tichetele de masa se pot distribui fie pe suport electronic (pe carduri), fie pe suport hartie (carnetele cu file), insa indiferent de modul de distribuire, ele se vor impozita cu 10%.

Zi frumoasa!

Șerban
Vizitator
Șerban

Buna seara intampin următoarea problema până în data de 17 .03 .2019am avut contract de munca iar în iar în începând cu data de 18 .03.2019 am decis sa încetarea contractului cu acordul partiilor art 55 alin b acum am primit fluturașul însă nu mai mi-au intrat bonurile de masă am avut 14 zile lucrate a câte 15 lei pe zi este legal că acesta sa le oprească pe fluturas apar că fiind 0 bucăți ,daca se poate face ceva pt a rezolva /este ok aceasta reținere?aștept cu nerăbdare răspunsuri ,mulțumesc frumos!

Prenume
Mariana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Informatiile furnizate nu sunt suficiente pentru a va putea raspunde cu certitudine. Pentru lamurirea acestei situatii, consideram ca ideal ar fi sa discutati direct cu angajatorul dumneavoastra, deoarece acesta va poate spune care este adevaratul motiv. Noi putem insa mentiona cateva aspecte punctuale care ar putea fi de folos: – tichetele de masa se distribuie de catre angajator, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare; – angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de… Citeste mai mult »

Toma
Vizitator
Toma

Sunt angajat cu salaru minim pe economie la drumuri si poduri cu 40 de ore pe saptamana si lucram 50 ore si o smbata da una nu nu trebuia sa plătească orele în plus lucrate

Prenume
Neculae
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Neculae, Din cate intelegem, ceea ce doriti sa aflati este daca angajatorul trebuie sa va plateasca acele 10 ore lucrate suplimentar. Potrivit Codului Muncii, munca suplimentara se poate compensa astfel: Compensarea prin ore libere platite Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. Compensarea prin acordarea… Citeste mai mult »

Ramona
Vizitator
Ramona

Buna ziua. Am 2 locuri de munca, unul part-time si altul full-time. Cum se procedeaza cu tichetele?

Prenume
Gabaruta
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Conform legislatiei in vigoare, aveti dreptul sa primiti tichete de masa numai de la angajatorul la care ati declarat ca aveti functie de baza.

O zi placuta!

Gabaruta
Vizitator
Gabaruta

Buna ziua. Cum se procedeaza cu tichetele de masa, daca am 2 locuri de munca? Multumesc.

Prenume
Ramona
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Conform legislatiei in vigoare, aveti dreptul sa primiti tichete de masa numai de la angajatorul la care ati declarat ca aveti functie de baza.

O zi placuta!

Palade
Vizitator
Palade

Buna ziua. tichetele de masa se impoziteaza din salariul net?

Prenume
Diana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Diana,

Tichetele de masa sunt asimilate veniturilor din salarii si se impoziteaza cu 10%, nu se retin contributii sociale pentru acestea.

De exemplu, pentru acordarea unui numar de 23 de tichete de masa cu o valoare de 15.18 lei, valoarea ce se supune impozitarii este de 23 * 15.18 lei = 349 lei. Acest lucru inseamna un impozit retinut de 10% * 349 lei = 35 lei.
Dupa efectuarea tuturor calculelor, valoarea impozitului retinut pentru tichete va scadea putin salariul net al angajatului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

Manea
Vizitator
Manea

buna ziua am si eu o intrebare am primit un nr de bonuri luna trecuta si acum cand primit fluturasul miau aparut bonurile pe el,mi lea impozitat si dupa mia retinut contravaloare bonurile din lichidare este legal asa ceva?

Prenume
Alex
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Tichetele de masa se acorda doar pentru zilele in care dumneavoastra ati fost prezent la munca. In mod normal, fiecare angajator trebuie sa distribuie tichetele de masa angajatilor in ultima decada a fiecarei luni pentru luna viitoare, numarul tichetelor de masa acordate trebuind sa corespunda cu numarul de zile lucratoare din luna respectiva. Fiindca tichetele de masa se acorda in avans, in cazul in care contractul individual de munca inceteaza in cursul lunii (lichidare, cum mentionati dumneavoastra), angajatul va trebui sa returneze tichetele de masa pentru zilele in care nu a mai fost angajat al societatii respective. Impozitul… Citeste mai mult »

Levi
Vizitator
Levi

Bună ziua!
Întrebarea mea este că are dreptul angajatorului să ia înapoi valoarea tichetele de masă din salariu??

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, datorita faptului ca tichetele de masa se distribuie de catre angajatori, lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, exista situatii in care angajatii vor fi nevoiti sa restituie angajatorilor o parte din tichetele de masa. Astfel, aveti obligatia sa restituiti angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic. Tichetele de masa de care puteti… Citeste mai mult »

serban
Vizitator
serban

Buna ziua!
O persoana, care este pensionar si care ulterior pensionarii s-a angajat cu norma intreaga la o societate comerciala care acorda tichete de masa salariatilor, poate primi si ea tichete de masa? Angajatorul spune ca legea nu-i permite sa acorde tichete de masa si salariatului care este si pensionar.
Este adevarat acest lucru?

Prenume
raluca
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Raluca,

Nu cunoastem o prevedere care sa interzica societatii sa acorde tichete de masa angajatilor care sunt pensionari. Va recomandam sa solicitati angajatorului baza legala si sa verificati acest lucru.

Zi frumoasa!

Szabo
Vizitator
Szabo

Avem angajați cu pensie de boala (drept de munca 4 ore) și pensionar ( de vârstă) angajat cu 4 ore și în ambele cazuri primesc bonuri de masa ( dacă vin 10 zile într-o lună, primesc 10 bonuri )
Și când ești pensionar, dacă muncești se plătesc contribuții și vechimea merge 😉 dacă e pensionat definitiv și mai lucrează ( poate cere anual recalcularea pensiei

Iulia
Vizitator
Iulia

Buna ziua,

In momentul de fata, mi se ia din salariul net, impozit pe bonurile de masa. Este corect?

Prenume
Madalina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Madalina, Este normal sa va scada putin salariul net, daca vi se acorda si tichete de masa, deoarece suma aferenta impozitului (salariu + tichete) este si ea mai mare. Din venitul brut realizat se va scadea o valoare mai mare care se va duce la stat sub forma de impozit si atunci automat salariul net incasat va fi usor mai mic. Va putem arata mai jos un exemplu de calcul comparativ pentru a intelege mai bine mecanismul de calcul: A. Presupunem ca persoana X are un salariu de incadrare de 2.080 lei (fara persoane in intretinere, functie de… Citeste mai mult »

Macsim
Vizitator
Macsim

Singura mea intrebare ste de ce se dau aceste tichete daca , contravaloarea acestora se opreste din salariu.
Deci ele se vand de catre angajator ?

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Tichetele de masa nu se vand de catre angajator, asa cum nici contravaloarea lor nu se opreste din salariu. Doar impozitul pe tichete se retine de la angajat.

Zi frumoasa!

Rizan
Vizitator
Rizan

Buna ziua.Un angajator este obligat sa acorde tichetele de masa angajatului care a incetat in perioada de proba?Mentionez ca a lucrat doar o luna.

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alexandra,

Pentru perioada lucrata, societatea are obligatia de a acorda tichete de masa.

Zi frumoasa!

Miron
Vizitator
Miron

Buna ziua, am acordat bonuri de masa in avans (in format electronic), a incetat contractul de munca in timpul lunii, i s-a calculat impozitul la acordare. Pentru suma acordata in plus aferenta bonurilor, la reglare se va calcula doar impozitul sau se vor calcula si celelalte contributii. Multumesc !

Prenume
Georgiana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Georgiana,

Pentru tichetele de masa se suporta doar impozit pe venit in cota de 10%, nu se suporta contributii sociale.

Pe de alta parte, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.

Zi frumoasa!

Miron
Vizitator
Miron

Multumesc frumos!

Stan
Vizitator
Stan

Buna seara, deranjez si eu cu o intrebare. Daca sunt invoit de la fabrica unde lucru 4 ore (intr-un program de lucru de 8 ore) pentru sustinerea examenelor de la facultate, nu ar trebui sa primesc tichet de masa pe ziua respectiva? Eu cel putin asa stiam, ca daca am cel putin 4 ore lucrate ar trebui sa primesc tichet de masa. Multumesc anticipat.

Prenume
Dorinel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Dorinel,

Nu ne deranjati absolut deloc, ne bucura faptul ca ne cititi!

Pentru a raspunde intrebarii adresate de dumneavoastra, tichetele de masa se acorda pentru zile lucratoare (zile lucrate efectiv de angajat) si nu pentru numarul de ore lucrate.

Apreciem ca daca in ziua respectiva ati fost prezent la munca, aveti dreptul sa primiti tichete de masa.

Zi frumoasa!

Ionescu
Vizitator
Ionescu

Dacă ai medical 5 zile tichetele de masa nu se mai acordă?

Prenume
Adriana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Pe perioada concediului medical nu se acorda tichete de masa.

Zi frumoasa!

Pavel
Vizitator
Pavel

La societatea la care lucrez angajatii au incheiat contract individual de munca nu si contract colectiv de munca.
ca venituri in contract este trecut salariul brut
Acum pe langa salariu ni se acorda si diverse bonuri valorice ex. vouchere de vacanta + tichete de masa
Trebuie incheiat act aditional la fiecare contract de munca?
Multumesc.

Prenume
Ionela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Daca firma are mai putin de 21 de salariati, atunci nu este obligatoriu contactul colectiv de munca. In ceea ce priveste tichetele acordate, daca nu exista contract colectiv de munca, atunci regulile si procedura lor de distribuire trebuie mentionate in regulamentul intern al societatii, ele nu se trec in contractul individual de munca si nu trebuie incheiat act aditional. Art. 7 alin. (3) din Normele la OUG nr. 165/2018 – “(3) Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul… Citeste mai mult »

Pavel
Vizitator
Pavel

In ceea ce priveste regulamentul intern trebuie facut ceva scris ?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Da, in regulamentul intern va trebui sa mentionati clauzele privind modul de acordare a tichetelor de masa, puteti face o anexa la acesta. Se vor cuprinde informatii cu privire la: • numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor; • categoriile de salariati care primesc bilete de valoare; • criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii; • stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli… Citeste mai mult »

Prodan
Vizitator
Prodan

Buna seara, eu lucrez 8 ore acum si mi-a spus un prieten ca lucreaza la 2 firme cu program full time si primeste tichete de la ambele firme, as vrea si eu sa ma mai angajez la o firmă ca sa iau din 2 locuri tichete, intrebarea mea: ce pot păți daca sunt prins ca iau tichetebdin 2 locuri diferite?

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian, Conform legislatiei in vigoare, tichetele de masa se acorda doar la angajatorul la care aveti functia de baza iar functia de baza o puteti avea doar la un singur angajator. Astfel, daca sunteti angajat la doi angajatori, trebuie sa stabiliti unde va este functia de baza si doar in cadrul acelui loc de munca puteti primi tichete de masa. Atentie! Daca nu respectati cele mentionate mai sus, puteti fi sanctionat. Baza legala: Art. 10 alin. (4) din normele de aplicare a Legii nr. 165/2018 – “(4) In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca… Citeste mai mult »

Isa
Vizitator
Isa

Buna ziua!
In cazul unui concediu medical platit 100% (5 zile) , angajatorul este obligat sa plateasca angajatului contravaloarea tichetelor de masa aferente acestei perioade?

Prenume
Elmas
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In cazul in care angajatul este in concediu medical, acesta nu poate beneficia de tichete de masa.

Zi frumoasa!

Tudorache
Vizitator
Tudorache

Buna seara… Daca sunt angajat si primesc bonuri de masa am dreptul sa cer card electronic pentru bonuri? Angajatorul poate refuza emiterea cardului? Please help me

Prenume
Stefan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Stefan,

Este o optiune a firmei modul in care distribuie angajatilor tichetele, nu o obligatie.

Zi frumoasa!

Jula
Vizitator
Jula

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti dac a in cazul demisiei angajatului prin preaviz si data ultimei zile de preaviz este înainte de sfârșitul lunii in curs, angajatorul este obligat să plătească angajatului bonurile corespunzătoare numărului de zile lucrate. Angajatorul spune că, conform legislației în vigoare, nu e obligat să dea angajatului, în caz de demisie a acestuia, bonurile pentru luna in care a fost preavizul, dacă ultima zi a preavizului este înainte de sfârșitul lunii. Si ca acest lucru este specificat in contractul colectiv de muncă. Mentionez ca la angajare nu am fost informată de acest lucru si nu… Citeste mai mult »

Prenume
Crina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Crina,

Va recomandam sa consultati modalitatea si conditiile de acordare a tichetelor de masa prevazute in contractul colectiv de munca sau in regulamentul de ordine interioara.

Modul de acordare a tichetelor de masa nu se mentioneaza in contractul individual de munca, ci in documentele mentionate mai sus.

Conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 165/2018), fiecare angajator trebuie sa distribuie tichetele de masa angajatilor in ultima decada a fiecarei luni pentru luna viitoare, numarul tichetelor de masa acordate trebuind sa corespunda cu numarul de zile lucratoare din luna respectiva.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Trif
Vizitator
Trif

Buna ziua
daca un salariat care este in preaviz in perioada 28.06.2019 – 09.08.2019 acesta lucreaza astfel 8 ore in perioada: 28.06.2019- 16.07.2019 si L (LIBER platit deoarece a lucrat 8 ore in prima parte)in perioada 17.07.2019-07.08.2019. In aceasta situatie cate tichete de masa primeste?

Prenume
Liliana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Liliana,

Tichetele de masa se primesc pentru fiecare zi in care angajatul a fost la munca, indiferent ca este cu norma intreaga sau partiala. Pe perioada cat este liber, nu primeste tichete.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Irina
Vizitator
Irina

Bună ziua! Sotul meu lucreaza 12 ore in ture 2 de zi ,2 de noapte,2 liber.Angajatorul a venit cu înștiințare ca vor primi tichete de masa in val.de 300 ron dar li se va opri valoarea din salariu.Adica vor lua cu 300 ron mai puțin.Este normal asa ceva?

Prenume
Elens
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Nu se poate opera retinerea contravalorii tichetelor de masa din salariu. Probabil s-a inteles gresit. Se va retine doar impozitul aferent tichetelor de masa, nu valoarea acestora.

Zi frumoasa!

Vasile
Vizitator
Vasile

Bună ziua,

Dacă lucrez pe 15 august (sărbătoare legală) și îmi iau liber compensatoriu pe 5 septembrie, primesc vreun tichet de masă? Dacă da, m-ar ajuta mult și articolul din lege de unde reiese asta, ca să pot dovedi angajatorului.

Mulțumesc!

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Art. 12 din Legea 165/2008 prevede ca “(4) Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numărul de zile lucrate.” Normele de aplicare ale acestei OUG arata insa ca “Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.”

Asadar, apreciem ca nu se poate depasi numarul de zile lucratoare.

Zi frumoasa!

Popescu
Vizitator
Popescu

In cazul in care primesc bonuri de masa de la 2 angajatori, ar trebui sa fac ceva? e gresit? ce se poate intampla? Multumesc

Prenume
Cosmin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cosmin, Conform Hotararii nr. 1045/2018, art. 10 alin. (4), “In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre… Citeste mai mult »

Dana
Vizitator
Dana

Buna ziua, pentru un salariat care lucreaza 12/24 se acorda tichete de masa? Tichetele de masa in general sunt optionale pentru angajator sau obligatorii?

Prenume
Varadi
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Tichetele de masa se acorda la optiunea angajatorului. Nu este obligat sa acorde tichete. Se acorda si pentru salariatii in sistem 12/24. Potrivit art. 10 alin. (3) din normele metodologice la Legea nr. 165/2018, salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele. Pe de alta parte, in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore – in regim de tura, numarul de zile… Citeste mai mult »

Dana Varadi
Vizitator
Dana Varadi

Multumesc mult

Pacuraru
Vizitator
Pacuraru

Pentru luna iulie am primit bonuri de masă în valoare de 120 lei fata de luna iunie când am primit în valoare de 264 lei la 10 ture dar pe luna iulie am avut 2zile de concediu dar este diferenta mare ce se întâmplă vă rog să mă lămuriți și pe mine mulțumesc

Prenume
Octavian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Pentru zilele de concediu nu se acorda tichete de masa. Ar trebui sa vedem cum lucrati in ture – sunt 12/24? Va putem prezenta un exemplu de calcul si apoi sa refaceti dumneavoastra calculul pornind de la situatia concreta: Presupunand ca un salariat a lucrat 14 zile a cate 12 ore/zi, acesta va beneficia de un numar de tichete de masa: 14 zile * 12 ore/zi = 168 ore/luna 168 ore/luna / 8 ore/zi = 21 tichete de masa Deoarece luna pentru care s-a calculat are doar 20 de zile lucratoare, salariatul va beneficia de 20 de tichete… Citeste mai mult »

Mihaila constantin
Vizitator
Mihaila constantin

Lucrez la o firma de transporturi pe calea ferata (particip direct laSC) personalul angajat la functia mea e sub schema astfel ca munca prestata intr o luna cu volum mult de munca sa ajunga la 260- 300 ore normale muncite .Diferenta de ore muncite nu se acorda tichete de masa? Iar impozitul pe salariu e enorm de mare domnilor pusi acolo pe functii deci juma-juma cu statul.Cine munceste corect se carpeste iar cine fura se face full de super bogat .

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din pacate, nu intelegem foarte bine care este intrebarea pe care doriti sa o adresati. Ceea ce va putem mentiona este faptul ca tichetele de masa se acorda doar pentru zilele in care angajatul a fost prezent efectiv la munca.

Zi frumoasa!

Ana
Vizitator
Ana

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un răspuns. Eu m – am angajat pe data de 13 august și angajatorul mi-a spus că voi primi bonurile incepand cu luna septembrie, întrucât pt august nu mi se va acorda, nefiind luna lucrată integral. Mai pot face ceva?
Multumesc

Prenume
Ionide
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Faptul ca ati lucrat numai aproximativ jumatate de luna, nu inseamna ca nu aveti dreptul la tichete. Trebuie sa studiati prevederile contractului de munca si sa vedeti daca este precizat acest drept, iar apoi sa discutati cu angajatorul motivele pentru care nu v-a acordat tichetele.

Zi frumoasa!

Ana
Vizitator
Ana

Multumesc tare mult pentru raspuns! Numai bine!

Cbt
Vizitator
Cbt

Buna,

Este legal ca angajatorul sa ofere angajatilor tichete de masa (sodexo) deja stampilate, acestea putand fi folosite doar in magazinele angajatorului ?

Nu am gasit o legislatie in acest sens.

Multumesc mult !

Prenume
Daniel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Daniel, Tichetele de masa sunt utilizabile oriunde exista un loc care accepta plata cu tichete. Faptul ca angajatorul doreste sa limiteze modul de utilizare a acestora in magazinul propriu nu este corect. Art. 11 al legii 165/2018 arata ca: (1) Tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare. (2) Tichetele de masa pe suport hartie pot fi utilizate in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare, cu care unitatile… Citeste mai mult »

Autentificare Cloud

Contact