Intrebari din Domeniu

Cand poate o firma opta pentru sistemul de TVA la incasare si ce are de facut?

tva la incasare

Publicat in 08-12-2016 - Actualizat in 06-03-2020

Ce inseamna TVA la incasare?

Sistemul TVA la incasare consta in faptul ca atat plata cat si deducerea TVA este amanata pana la data incasarii clientilor respectiv platii furnizorilor. Sistemul este util societatilor care incaseaza contravaloarea facturilor emise catre clienti la termene medii si mari. Cand aplicam acest sistem, trebuie sa tinem cont si de platile facute catre furnizori, astfel incat este necesar ca in perioada in care ne incasam clientii sa facem si platile catre furnizorii de servicii pentru a putea deduce TVA-ul din facturile emise de catre acestia.

Totodata sunt afectati de acest sistem de TVA la incasare si firmele care nu opteaza pentru acest sistem dar au furnizori care aplica sistemul de TVA la incasare. Firmele care nu sunt in sistem nu vor putea deduce TVA-ul din facturile de la furnizorii care aplica sistemul decat la momentul platii acestora.

Cine poate aplica pentru sistemul de TVA la incasare

Pot aplica pentru sistemul de TVA la incasare persoanele impozabile cu sediul activitatii in Romania, inregistrate in scopuri de TVA, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. (conform art. 282 alin (3) )

Persoanele neeligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare

  • persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic;
  • persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania;
  • persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei
  • persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA.

Baza legala: art. 282 alin. (4) din Codul fiscal

Termene de depunere a declaratiei 097

Pentru a putea aplica sistemul de TVA la incasare, firma depune declaratia  097 „Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare” si este astfel inscrisa in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare.

Termenul de depunere a declaratiei pentru intrarea in sistem este 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an. In primul an in care face optiunea, societatea este obligata sa aplice sistemul pana la finalul anului calendaristic cu exceptia situatiei in care depaseste plafonul de 2.250.000. Ulterior, din al doilea an, daca nu a depasit plafonul, poate prin optiune sa renunte la aplicarea sistemului.

Societatile care devin platitoare de TVA in cursul anului, pot opta pentru intrarea in sistemul de TVA la incasare, o data cu depunerea declaratiei 010.

Persoanele care nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei dar care renunta la aplicarea sistemului, pot depune declaratia intre 1 si 25 ale oricarei luni, cu excepția primului an în care au optat pentru aplicarea sistemului. Data iesirii din sistemul TVA la incasare este data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea (conform art. 282 alin. 5 din Codul Fiscal)

Cum calculez plafonul de 2.250.000 lei

La determinarea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei, se au in vedere atat operatiunile scutite de TVA cu si fara drept de deducere cat si operatiunile pentru care locul prestarii activitatii se considera a fi in strainatate, precum si regularizarile.

Societatile care devin platitoare de TVA in cursul anului, deci care pana la o anumita data au aplicat regimul de scutire pentru intreprinderile mici (si au emis facturile fara TVA) nu vor tine cont de acele facturi emise in perioada cat societatea a fost neplatitoare de TVA la calculul plafonului de 2.250.000 lei, lucru prevazut la art. 282 alin. (3) din Codul fiscal, pct. (4) din Normele metodologice.

Cand devine insa o firma platitoare de TVA si ce inseamna acest lucru? Aflati tot ce trebuie sa stiti aici.

Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Articole similare
Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

Intrebari din Domeniu

9 lucruri bine de stiut despre deducerea TVA de pe documentele de achizitie

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa faci pentru a obtine codul de TVA prin optiune?

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
HERGANE
HERGANE
1 An In trecut

CUM POT OPTA LA TVA LAINCASARE

Prenume
VELIMIR
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  HERGANE

Buna ziua,

In vederea optarii pentru sistemul de TVA la incasare, entitatea trebuie sa depuna la ANAF formularul 097 pana cel tarziu la data de 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an cu respectarea incadrarii in plafonul de 2.250.000 lei a cifrei de afaceri (pentru anul calendaristic precedent).

Pentru societatile care devin platitoare de TVA in cursul anului, acestea pot opta pentru intrarea in sistemul de TVA la incasare, odata cu depunerea declaratiei 010.

O zi placuta!

George
George
6 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Rugaminte. Am incantat un Sri… Cand devin Automat platitor de tva? Cand pot devin la cetera platitor de tva?

Ursache Miruna
Administrator
6 Luni In trecut
Reply to  George

Buna ziua,

Intelegem ca ati infiintat o SRL si doriti sa stiti cand devine platitoare de TVA. Acest lucru se realizeaza cand depasiti plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei.

Zi frumoasa!