Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Voucherele de vacanta – ce trebuie sa stii despre acestea?

voucherele de vacanta

Pentru ca ne aflam in perioada concediilor si a vacantelor ne-am gandit sa abordam o tema care ar putea fi de interes atat pentru angajati, cat si pentru antreprenori sau contabili/economisti.

Conform Codului Muncii, angajatii au dreptul anual la cel putin 20 de zile lucratoare de concediu de odihna. Pe perioada concediilor de odihna angajatorii pot sa le acorde angajatilor, ca venituri extra-salariale, vouchere de vacanta.

In afara de vouchere de vacanta, angajatorii mai pot opta pentru a le acorda salariatilor pe perioada concediilor, ca venituri extra-salariale, prime de vacanta sau le pot deconta efectiv cheltuielile efectuate in vacanta.

Reglementari legale

Voucherele de vacanta sunt reglementate astfel:

  • de OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, in vigoare pana la data de 31 decembrie 2020;

apoi se vor aplica prevederile:

  • Legii nr. 65/2018 privind acordarea biletelor de valoare dar si Hotararii nr. 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, in vigoare incepand cu data de 01 ianuarie 2021.

Acestea sunt bilete de valoare care se pot acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Salariatii care vor beneficia de vouchere de vacanta nu vor mai beneficia si de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna.

Iata cateva aspecte de retinut despre voucherele de vacanta (aspecte aplicabile pana in data de 31 decembrie 2020 – OUG nr. 8/2009):

  • nivelul maxim al sumei care poate fi acordata pe parcursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute adica 6 * 2.080 lei = 12.480 lei;
  • valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei;
  • tichetele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator;
  • angajatorii pot acorda tichete de vacanta numai in cazul in care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit;
  • angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia si de prima de vacanta in cursul anului fiscal;
  • serviciile achizitionate cu tichete de vacanta se vor face in unitati turistice autorizate;
  • tichetul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii;
  • tichetele de vacanta acordate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a 6 salarii de baza minime (6 * 2.080 lei = 12.480 lei/an) pentru fiecare angajat iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri si a contributiilor sociale aferente;
  • contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

Iata cateva aspecte de retinut despre voucherele de vacanta (aspecte aplicabile din 01 ianuarie 2021 – Legea nr. 65/2018):

  • nivelul maxim al sumei care poate fi acordata pe parcursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute adica 6 * 2.080 lei = 12.480 lei;
  • acordarea voucherelor de vacanta poate fi fractionata in maximum doua transe, in functie de optiunea salariatului privind efectuarea concediului de odihna;
  • acestea sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca;
  • ele pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca sunt incluse intr-un pachet turistic;
  • serviciile aferente efectuarii concediului de odihna pot fi achizitionate ca pachete de servicii sau separat;
  • acestea pot fi utilizate pentru achizitionarea de servicii de la operatorii economici autorizati cu activitate de turism din Romania;
  • unitatile emitente vor plati contravaloarea voucherelor de vacanta unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.

Din punct de vedere fiscal potrivit art. 25 alin. 3 litera c) – cheltuielile cu voucherele de vacanta acordate de angajatori angajatilor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata pentru determinarea rezultatului fiscal limita 6 salarii de baza minime pe economie (6 * 2.080 lei = 12.480 lei).

Potrivit art. 76 alin. 3 litera h) Codul Fiscal, voucherele de vacanta sunt considerate venituri de natura salariala si asimilate salariilor pentru care se va suporta impozit pe venit in cota de 10%.

Din punct de vedere al contributiilor sociale – conform art. 142 litera r) voucherele de vacanta nu se cuprind in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale daca sunt acordate potrivit legii.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *