#decrizaConta

Nou in SmartBill Conta – zile libere platite 75% pentru parinti

contracte angajati

Publicat in 15-04-2020

Dupa cum stiti, una dintre masurile luate de stat pentru a sprijini angajatii ale caror locuri de munca au fost afectate de pandemie este cea prin care parintii cu copii in varsta de pana in 12 ani pot beneficia de zile libere de la stat platite cu 75%.


Cine poate beneficia?

 • Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme
 • Are dreptul de a beneficia de zile libere unul dintre parinti, pentru copii cu varsta de pana la 12 ani, sau pentru copii cu varsta de pana la 18 ani, cand acestia au dizabilitati, daca locul de munca nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
 • Celalalt parinte nu trebuie sa fi solicitat la locul sau de munca zile libere si nu se afla in concediu de odihna, concediu fara plata sau concediu de crestere a copilului.


Cat este indemnizatia?

 • 75% din salariul corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din salarial mediu brut pe economie


Care sunt procedura si circuitul banilor?

 • Pentru a beneficia de zile libere, parintele interesat face o cerere la angajator. Aceasta cerere nu este tipizata. Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte.
 • Contravaloarea zilelor libere este platita de catre angajatori salariatilor, dar va fi recuperata de la Fondul de garantare prin depunerea unei documentatii la AJOFM, constand in:
  • Cerere
  • Declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal
  • Lista angajatilor care au beneficiat de zile libere
  • Copii dupa statele de plata
  • Dovada platii contributiilor si impozitelor aferente
 • Foarte important: din fondul de garantare a creantelor salariale, angajatorii pot cere doar decontarea sumei reprezentand indemnizatia neta, efectiv platita catre parinte. Practic, angajatorii suporta impozitul pe venit si asigurarile sociale.
 • Cererea de decontare a indemnizatiei se poate transmite in cel mult 30 de zile de la data platii impozitelor si contributiilor aferente indemnizatiei.
 • Decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie de catre ANOFM se face in termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii tuturor documentelor.


Baza legala:

 • Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor care supravegheaza copii
 • OUG nr. 30/2020 modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului
 • HG nr. 217/2020 privind aplicarea prevederilor Legea nr. 19/2020 privind acordarea de zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor.

Zile libere platite parintilor in SmartBill Conta

Introducerea zilelor libere platite parintilor

In Salarizare – Calcul salarii, in modul de afisare Detaliat, se pot introduce pe coloana dedicata: Zile libere platite 75%.

Nota: exista si coloana Zile libere platite 100%, care se foloseste pentru alte situatii pentru care salariatii beneficiaza de zile libere si care vor fi platite in proportie de 100% din salariul de baza (ex. donat sange, evenimente familiale: casatorie, nastere copil, deces). De asemenea, Zilele libere platite 75% pot fi introduse si in fisierul de pontaj, cu simbolul „LC”, si vor fi preluate automat in calcul salarii, prin importul fisierului de pontaj.

Reflectarea lor in fluturasi si stat de salarii


Note contabile

La blocarea statului se genereaza automat notele contabile aferente. In cazul in care pe stat exista salariati cu zile libere platite, particularitatile notelor contabile vor fi:

 • Cheltuiala cu salariile inregistrate = total salarii brute – concedii medicale – valoarea neta a zilelor libere platite 75% – valoarea bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat
  Nota contabila: 641 = 421
 • Valoarea neta a zilelor libere platite 75%, care se va recupera de la Fondul de garantare = Valoarea lor bruta – contributii si impozite aferente (CAS, sanatate, impozit)
  Nota contabila: 4382 = 421

Bine de stiut: In Salarizare > Setari > Nota contabila se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele (ex. se poate seta un analitic al contului 4382 pe care sa fie inregistrata distinct valoarea zilelor libere platite 75%, care urmeaza sa fie recuperata de la stat).


Documentatie

Documentatia pe care angajatorii trebuie sa o depuna la agentiile de ocupare a fortei de munca la care sunt arondati se poate descarca in format editabil din Salarizare > Rapoarte zile libere platite.

Rapoartele pot fi descarcate individual sau in masa (toate), caz in care se va descarca o arhiva zip, care va contine documentele necesare, gata completate:

 • Cererea de recuperare
 • Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal
 • Lista angajatilor care au beneficiat de zile libere

Testeaza SmartBill Conta programul nostru de contabilitate online si SmartBill ManagerConta, programul 100% gratuit prin care gestionezi rapid declaratiile catre ANAF si eficientizezi activitatile firmei tale de contabilitate.

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Popescu
Popescu
9 Luni In trecut

NU SUNT DE ACORD ! Pentru ca se deconteaza val NETA, care nu exista in statul de plata. Societatea primeste val neta a zilelor libere acordate prin lege de stat parintilor, in schimbul lasarii acestora sa stea acasa (obligatie impusa legal).

OMFP 1802/2014 = Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate
392. –
(1) În categoria subvenţiilor se cuprind subvenţiile aferente activelor şi subvenţiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agenţii guvernamentale şi alte instituţii similare naţionale şi internaţionale.
(2) Subvenţiile guvernamentale sunt uneori denumite în alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocaţii, prime sau transferuri.
(3) Subvenţiile guvernamentale reprezintă asistenţa acordată de guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în schimbul conformării, în trecut sau în viitor, cu anumite condiţii referitoare la activitatea de exploatare a entităţii.

La somaj tehnic statul nu obliga societatea sa intrerupa activitatea si sa suspende CIM. Daca societatea o face insa, statul subventioneaza angajatii, nu angajatorul, pt ca plateste, nu deconteaza ulterior platii, brutul nu netul.
Asadar in cazul sumelor primite de la AJOFM pt somaj tehnic NU avem de-a face cu o subventie a societatii, iar in cazul sumelor decontate de Fd Garantare (prin AJOFM) ulterior platii lor catre angajati pt zile libere parinti acordate in virtutea legii avem de-a face cu o subventie guvernamentala a veniturilor.

395. – Subvenţiile aferente veniturilor cuprind toate subvenţiile, altele decât cele pentru active.

Vom folosi contul:
7414 Venituri din subvenţii de exploatare pentru plata personalului

DECI:
pt salarii martie (la 31.03.2020):
4451xx = 7414xx: val.neta ceruta de la Fd Gar/AJOFM

Cand vin banii:
5121xx = 4451xx

Prenume
Laurentiu Mihai
Ursache Miruna
Administrator
8 Luni In trecut
Reply to  Popescu

Buna ziua Laurentiu,

Va multumim pentru opinia formulata si pentru timpul petrecut cu redactarea acestui comentariu.

Sunt desigur mai multe puncte de vedere in practica, astfel incat noi am preferat sa lasam flexibilitate utilizatorilor in reflectarea monografiei dorite. Aceasta se poate face in: Salarizare > Setari > Nota contabila unde se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele.

De altfel, este indicat chiar in articol astfel: „Bine de stiut: In Salarizare > Setari > Nota contabila – se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele (ex. se poate seta un analitic al contului 4382 pe care sa fie inregistrata distinct valoarea zilelor libere platite 75%, care urmeaza sa fie recuperata de la stat).”

Speram ca acest raspuns sa va fie util.

Zi frumoasa!