Intrebari din Domeniu

Tot ce trebuie sa stii despre codul CAEN

codul CAEN

Publicat in 04-10-2017 - Actualizat in 25-02-2020

Atunci cand ai o idee de business probabil te gandesti sa infiintezi o persoana juridica prin care sa pui in practica aceasta idee. Unul din primii pasi de parcurs inspre ideea ta este inmatricularea la Registrul Comertului. Aici, pe langa alegerea denumirii societatii va trebui sa ii stabilesti si codul CAEN principal si daca vrei si codurile CAEN secundare.

Ce este Codul CAEN ?

CAEN este un acronim de la Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala si este o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Prin stabilirea de catre fiecare entitate a CAEN-ului cu care se opereaza se pot face statistici la nivel national cu privire la activitatea firmelor.

Clasificarea este structurata pe nivele:

 • primul nivel cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic
 • nivelul doi contine titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre
 • nivelul trei contine titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre
 • nivelul patru contine titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre

Acestea pot fi gasite pe site-ul ONRC. Ca regula generala, orice entitate are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN. Acesta este stabilit prin actul constitutiv al societatii, iar la eliberarea certificatului de inmatriculare de la ONRC este tiparit pe document. Daca pe langa activitatea principala identificata prin codul CAEN principal, entitatea decide sa desfasoare si alte activitati, ea va trebui sa mentioneze in actul constitutiv si codurile CAEN pentru activitati secundare. Spre deosebire de CAEN-ul principal, CAEN-urile secundare nu vor fi mentionate pe certificatul de inregistrare.

Cum alegi codul CAEN ?

De exemplu, daca doresti sa produci mobila pentru bucatarii, va trebui sa cauti la clasa C: Industria prelucratoare, apoi clasa 31 Fabricarea de mobila, subdivizunea 310 Fabricarea de mobila si apoi ajungi la codul 3102 Fabricarea de mobila pentru bucatarii.

Important!

 • Citeste cu atentie descrierea aferenta codului, deoarece este posibil ca detaliile furnizate sa arate ca nu se potriveste profilului tau de activitate si trebuie sa cauti un cod mai potrivit.
 • Exista unele restrictii la alegerea codului CAEN pentru unele categorii de activitati, astfel:
 1. Exista o lista cuprinzand activitatile interzise a fi desfasurate de unele categorii de agenti economici
 2. Exista o lista privind societatile pentru a caror constituire si/sau modificare a actelor constitutive ale acestora, legea prevede avize/ autorizatii prealabile constituirii
 3. Exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate
 4. Exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului principal de activitate

Toate aceste liste se pot gasi pe site-ul ONRC.

Autorizarea unui CAEN

Un cod CAEN ales se poate autoriza, lucru care se face prin depunerea unei declaratii de indeplinire a conditiilor de functionare prevazute de legislatia incidenta in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si muncii in locatiile destinate a se realiza. Asadar, se poate autoriza doar un cod CAEN care exista deja in actul constitutiv.

Ce se intampla daca derulezi alte activitati decat cele declarate prin codurile CAEN ale firmei tale?

In momentul de fata nu exista o prevedere clara care sa reglementeze exact acest aspect. Exista doar o lege mai veche, legea nr. 12/1990 republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, care arata ca reprezinta activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni, efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. Nu sunt mentionate care sunt conditiile stabilite de lege, insa nerespectarea codurilor CAEN alese, ar putea fi incadrata la acest capitol si considerata contraventie. Pentru aceasta contraventie sanctiunea posibila este amenda cuprinsa intre 2.000 lei si 20.000 lei.

La art. 3 al aceleasi legi se mai arata ca bunurile care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea acestor fapte, daca sunt ale contravenientului, precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.

Schimbarea, completarea listei de coduri CAEN

O data alese codurile CAEN, pot fi modificate sau pot fi adaugate coduri noi prin actualizari ale actului constitutiv.

Pentru toate acestea se pregatesc anumite formalitati la Registrul Comertului.

Lista de documente necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind modificarea obiectului de activitate (completare, extindere, reformulare, precizare domeniu si activitate principala, schimbarea domeniului si activitatii principale) cuprinde:

 • Cererea de inregistrare
 • Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/CA/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv respectiv, hotararea membrilor GIE, GEIE, cu sediul in Romania
 • Actul constitutiv actualizat
 • Daca este cazul:
 1. declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani
 2. persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip
 3. certificatul de inregistrare, in original
 4. avizele prealabile prevazute de legile speciale; imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale
 • Dovezile privind plata tarifului legal – tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a

Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Cotele de TVA aplicabile pentru serviciile de restaurant si catering

Intrebari din Domeniu

Cum imi aleg codul CAEN potrivit ?

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
29 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Barb
Barb
2 Ani In trecut

o nebunie

Prenume
Ecaterina
Tudor
Tudor
1 An In trecut

Bună ziua!

Dacă am cod CAEN 5814, pot să facturez în baza acestui cod CAEN către distribuitorii revistei mele, cei care intermediază vânzarea revistei mai departe către consumatorul final?

Există undeva un ghid cu privire la facturare & corelația cu codurile CAEN?

Vă mulțumesc!

Prenume
Alice
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tudor

Buna ziua Alice,

Nu exista un ghid care sa prevada corelatia CAEN – detalii facturare. Se va lua ca punct de plecare descrierea CAEN-ului si pornind de la aceasta se analizeaza de la caz la caz operatiunile care pot fi desfasurate. In cazul descris de dumneavoastra, apreciem ca puteti factura distribuitorilor revistei.

Zi frumoasa!

Podariu
Podariu
1 An In trecut

Buna ziua,

daca vreau sa vand cafea, apa, suc, chipsuri, toate ambulate, respective imbuteliate, ce cod CAEN mi-ar trebui?
Mentionez ca functionez ca si loc de joaca pt copii.
Multumesc.

Prenume
Gabriela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Podariu

Buna ziua Gabriela,

Puteti utiliza Cod CAEN 4711 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun. Aceasta clasa include:

– vanzarea cu amanuntul a unei largi palete de produse, din care predominante sunt produsele alimentare, bauturile sau tutunul
– activitati ale magazinelor generale care au, in afara de principalele lor vanzari de produse alimentare, bauturi sau tutun,
– alte cateva tipuri de marfuri, cum ar fi imbracaminte, mobila, articole electrocasnice, articole de fierarie, cosmetice etc.

Daca vindeti prin automate de vandut produse se potriveste si Cod CAEN 4799 Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor.

4799 Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor. Aceasta clasa include:

– comertul cu amanuntul al oricarui tip de produs, in orice mod care nu este inclus in clasele precedente:

– prin vanzari directe sau prin intermediul comis-voiajorilor

– prin intermediul automatelor de vandut produse etc.

– comertul direct cu combustibil (ulei pentru incalzit, lemne de foc etc.), livrate la domiciliul clientilor

– activitati de licitatii desfasurate in afara caselor de licitatii (cu amanuntul)

– comertul cu amanuntul prin comisionari (in afara magazinelor)

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Plavan
Plavan
1 An In trecut

Bună,
Eu am avut în trecut ca și activitate, producția-fiind cod principal, însă că și coduri secundare, am mai adaugat ulterior, printre altele și comerțul online. Dacă eu acum doresc sa imi schimb activitatea, unica pe care o derulez, în comerț online, codul cârn principal trebuie schimbat?
Multumesc

Prenume
Mirela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Plavan

Buna ziua Mirela,

Daca activitatea preponderenta este comertul online, ar trebui sa actualizati si actul constitutiv ca atare.

Zi frumoasa!

Ioana
Ioana
1 An In trecut

Buna ziua,

Daca am coduri CAEN autorizate, dar pe care nu derulez nicio activitate, sunt obligata prin lege sa le elimin?

Va multumesc.

Prenume
Z
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ioana

Buna ziua Ioana,

Nu exista aceasta obligatie. Acestea pot ramane in lista pana la o eventuala utilizare.

Zi frumoasa!

Enache
Enache
1 An In trecut

Buna ziua! Pot avea doua coduri CAEN pe domenii de activitate diferite? Turism in regim B& B si vanzari online cu amanuntul? Va multumesc

Prenume
Georgiana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Enache

Buna ziua Georgiana,

PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult cinci clase de activitati prevazute de codul CAEN. Asadar, 5 este numarul maxim.

Zi frumoasa!

Ionita
Ionita
11 Luni In trecut

Buna ziua, daca am desfasurat o activitate care nu este inclusa in codurile caen autorizate, ce mi se poate intampla, si cum pot remedia situatia?

Prenume
Monica
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Ionita

Buna ziua,

Va recomandam sa faceti acum demersurile pentru autorizarea activitatii respective. Procedura este relativ usor de realizat la ONRC.

In ceea ce priveste riscurile legate de neautorizarea activitatii, mentionam prevederile legii nr. 12 din 6 august 1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, care mentioneaza astfel la art.(1): „Urmatoarele fapte reprezinta activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni:
a) efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege…”

Formularea textului de lege este destul de vaga si nu face referire explicit la autorizarea activitatii, dar ar putea fi incadrata aici. Amenda pe aceasta contraventie este intre 2.000 lei si 20.000 lei pentru persoane juridice.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Silaghi
Silaghi
11 Luni In trecut

Bună ziua. As vrea sa îmi înființez un pfa, și ma interesează ce coduri caen ar fi potrivite. Principalul obiect de activitate pentru început ar fi producția de stickere pentru mașini, stickere de perete, etc. vândute online.

Prenume
Paul
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Silaghi

Buna ziua Paul,

Pentru partea de comercializare puteti utiliza 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet, iar pentru partea de productie puteti utiliza 1812 Alte activitati de tiparire.

Mult succes!

Stefan
Stefan
11 Luni In trecut

Bună ziua, as dori sa știu de unde sa încep a cauta codul CAEN pentru o firma prestări servicii de „Escorta”, însă e de precizat ca voi folosi Păpuși Inteligente nu oameni.
Va multumesc

Prenume
Raducanu
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Stefan

Buna ziua Stefan,

Puteti sa analizati codul CAEN 9609 Alte activitati de servicii n.c.a.

Aceasta clasa include:
– activitati de astrologie si spiritism
– servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escorta, servicii de stabilire a intalnirilor, servicii ale agentiilor matrimoniale
– servicii de ingrijire a animalelor de companie cum ar fi: plimbatul, imperecherea, gazduirea si dresajul
– servicii ale organizatiilor genealogice
– activitati ale studiourilor de tatuaj si piercing
– servicii ale lustragiilor, hamalilor, valetilor pentru parcarea masinilor etc.
– exploatarea masinilor si aparatelor care ofera servicii personale pe baza de monezi (cabine fotografice, cantare, aparate de masurare a tensiunii sanguine, cutii pentru pastrarea obiectelor ce functioneaza pe baza de monezi etc.)

Aceasta clasa exclude:
– activitati veterinare, vezi cod CAEN 7500
– masini de spalat ce functioneaza pe baza de monezi, vezi cod CAEN 9601
– masini pentru jocuri de noroc sau alte jocuri ce functioneaza pe baza de monezi, vezi cod CAEN 9200

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa si multa sanatate!

Munteanu
Munteanu
9 Luni In trecut

Bună ziua. Dețin o florarie, forma juridică de constituire fiind SRL, iar codul CAEN fiind 4776. Dacă doresc să dezvolt afacerea prin introducerea unui automat de flori, pot folosi codul CAEN 4799 ptr această activitate secundară cu automatul de flori? Activitatea principală rămâne cea a florăriei . Vă mulțumesc.

Prenume
Iuliana
Ursache Miruna
Administrator
8 Luni In trecut
Reply to  Munteanu

Buna ziua Iuliana,

Da, consideram ca acest cod CAEN 4799 este potrivit pentru vanzarea de flori prin automat, fiindca se refera la comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor.

Aceasta clasa include:

– comertul cu amanuntul al oricarui tip de produs, in orice mod care nu este inclus in clasele precedente: prin vanzari directe sau prin intermediul comis-voiajorilor; prin intermediul automatelor de vandut produse etc.

– comertul direct cu combustibil (ulei pentru incalzit, lemne de foc etc.), livrat la domiciliul clientilor

– activitati de licitatii desfasurate in afara caselor de licitatii (cu amanuntul)

– comertul cu amanuntul prin comisionari (in afara magazinelor)

Mult succes!

Munteanu
Munteanu
8 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc din suflet! O zi minunata va doresc!

Bratu
Bratu
8 Luni In trecut

Buna ziua,

Planific achizitionarea unei masini de finisat materiale textile (in principal mercerizare/softening si vopsire) cat si a unui utilaj de matlasat material textil (compus din doua foi de material textil tesut si un strat de material netesut in calitate de umplutura). Mentionez ca materialul matlasat rezultat va fi un soi de semi-fabricat si va fi ulterior vandut pe piata in vederea confectionarii de pilote/plapumi etc. Pot fi considerate aceste utilaje relevante activitatii pe un singur cod 1330 -finisare materialelor textile?
Multumesc frumos.

Prenume
Victor
Ursache Miruna
Administrator
8 Luni In trecut
Reply to  Bratu

Buna ziua Victor,

Consideram ca puteti utiliza acest cod CAEN pentru activitatea desfasurata. Mai mult, natura veniturilor obtinute trebuie sa fie in concordanta cu respectivul cod CAEN. Tipul de mijloc fix utilizat practic indirect serveste obtinerii acestor venituri.

Zi frumoasa!

Constantinescu
Constantinescu
7 Luni In trecut

Buna ziua! As dorii sa imi fac un pfa si nu stiu ce cod caen ar fi potrivit. vreau sa imi deschid o firma online in care sa vand diferite obiecte de pescuit.

Prenume
Diana
Ursache Miruna
Administrator
7 Luni In trecut
Reply to  Constantinescu

Buna ziua Diana,

Pentru a putea derula vanzarea-cumpararea de marfa on-line, codul CAEN recomandat este 4791 – Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Zi frumoasa!

Dragomir
Dragomir
6 Luni In trecut

Buna seara!Detin un PFA cu urmatorul cod caen 7729,activitatea mea consta in inchirierea decorurilor(flori artificiale,fete de masa,arcada) pt evenimente private(nunti,botezuri..etc),pe motivul ca acest cod caen nu se regaseste in activitatea mea mi au fost respinse niste cereri ..imi puteti sp ce cod mi s ar potrivi avand in vedere activitatea pe care o desfasor?Mentionez ca nu am de a face cu CATERINGUL!

Prenume
Valentina
Ursache Miruna
Administrator
4 Luni In trecut
Reply to  Dragomir

Buna ziua Valentina,

CAEN-ul 7729 include: inchirierea altor bunuri gospodaresti sau personale, catre gospodarii sau intreprinderi (cu exceptia bunurilor recreationale si a echipamentului sportiv):
– textile, imbracaminte si incaltaminte
– mobila, ceramica si sticlarie, vase de bucatarie, vesela si tacamuri, aparate electrice si de uz gospodaresc
– bijuterii, instrumente muzicale, decoruri si costume
– carti, ziare si reviste
– aparatura si echipament pentru amatori sau pentru hobby-uri, de exemplu unelte pentru repararea casei
– flori si plante
– echipament electronic de uz gospodaresc

Practic, ceea ce inchiriati dumneavoastra se incadreaza bine in acest cod CAEN – categoria decoruri, astfel incat nu vedem un motiv pentru care ar trebui sa schimbati acest cod sau sa fie refuzata o cerere pe motiv ca nu corespunde codul CAEN.

Mult succes!

Neamtiu
Neamtiu
1 Luna In trecut

Buna ziua,

As vrea sa deschid un amanet de electronice cod 6492.Insa in paralel as vrea sa fac si reparatii de calculatoare 9511. De asemenea as vrea sa ofer consultanta la o firma din zona cod 7112. Am adaugat si mai multe coduri de comert, inclusiv online, pentru a putea comercializa produsele si online si in magazin. Ar fi vreo problema dpdv legal realizarea atator activitati si daca sunt compatibile cu 6492, fiind o activitate mai speciala.

Multumesc anticipat

Prenume
Costi
Ursache Miruna
Administrator
27 Zile In trecut
Reply to  Neamtiu

Buna ziua Costi,

Puteti sa derulati activitati pe mai multe coduri CAEN. Nu exista restrictii decat pentru anumite activitati. Listele cu aceste restrictii le puteti gasi la urmatorul link: https://www.onrc.ro/index.php/ro/activitati-desfasurate-sub-conditie.

Codul CAEN pe care l-ati mentionat – 6492, are restrictia ca trebuie sa se regaseasca ca obiect principal de activitate al firmei. Va recomandam sa solicitati informatii suplimentare la ONRC daca exista si alte restrictii privind acest cod CAEN sau probleme de compatibilitate cu alte coduri CAEN.

Mult succes!

trackback

[…] si companiile de stat, trebuie sa se inregistreze si sa desemneze un reprezentant. In functie de codul CAEN al companiei, se va verifica daca desfasoara o activitate esentiala. Astfel, reprezentantul poate […]