Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualBusiness Know-How

Cronica antreprenoriala – 11 noutati de interes pentru antreprenori

cronica antreprenoriala

Ultimele zile au fost din nou incarcate cu noutati fiscale importante pentru antreprenori. Iata mai jos o sinteza cu cele mai importante informatii bine de stiut:

  1. A fost publicat modelul documentelor pentru solicitarea indemnizatiei in perioada de urgenta pentru entitatile care functioneaza in baza legii cooperatiei, Legea 1/2005 (O 848 publicat in 24.04.2020)
  2. A fost publicat si modelul declaratiei pentru solicitarea indemnizatiei de catre avocati. Conform OUG 30/2020, de indemnizatia suportata de stat pot beneficia si avocatii a caror activitate este redusa ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta, daca in luna pentru care solicita indemnizatia au realizat incasari cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, dar care nu depasesc castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 (O849 publicat in 24.04.2020).
  3. Ministerul muncii arata ca la 24 aprilie numarul contractelor suspendate a ajuns la 997.937, in usoara scadere fata de valorile zilelor precedente.
  4. Ministerul muncii a anuntat in 24.04.2020 noi masuri de protectie sociala si de simplificare in acordarea ajutorului de deces, a pensiilor de invaliditate, de urmas sau a dispozitivelor medicale, valabile in perioada instituirii starii de urgenta.
  5. Pentru cei care activeaza in domeniul sportiv (federatiile sportive nationale si cluburile sportive care detin certificat de identitate sportiva) s-au stabilit criteriile prin care acestia pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare, pe durata starii de urgenta:
    • si-au intrerupt activitatea total, ca urmare a masurilor dispuse de autoritati, ori si-au redus activitatea, inregistrand in luna anterioara lunii in care intervine scadenta platii utilitatilor/chiriei pentru care se solicita amanarea diminuarea incasarilor/veniturilor cu cel putin 25% fata de media incasarilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020 si
    • au organizat si/sau au participat la competitii sportive oficiale in ultimele 6 luni.
      Indeplinirea acestor criterii se atesta prin declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice, pe care o transmite co-contractantului, lunar, la data scadentei obligatiei de plata a serviciilor de utilitati si/sau chiriei (H 312 din 22.04.2020)
  6. ANAF  a publicat in sectiunea Declaratii electronice  Formularul 1129 – pentru ordinul de plata multiplu electronic care se utilizeaza de catre firme pentru a ordona plati electronice din contul deschis la Trezorerie.
  7. 28 aprilie este ultima zi in care se pot depune cereri de indemnizatie pe martie de catre PFA, II si IF, in timp ce  avocatii si cooperativele mestesugaresti au termenul de depunere a cererilor pe martie, in 6 mai 2020, inclusiv (OUG 53 publicata in 21 martie 2020).
  8. instiintarile privind nedepunerea in termen a declaratiilor fiscale se emit conform procedurilor de administrare fiscala in vigoare si se comunica contribuabililor in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor fiscale. Prin exceptie, instiintarile privind nedepunerea in termen a declaratiilor fiscale cu termen legal de depunere in situatia de urgenta,  se emit conform procedurilor de administrare fiscala in vigoare si se comunica contribuabililor/platitorilor in termen de 30 de zile de la expirarea situatiei de urgenta. Pentru obligatiile fiscale nedeclarate, care fac obiectul unei inspectii fiscale, nu se emit instiintari privind nedepunerea in termen (Ordinul 934 publicat in 21.04.2020).
  9. Indemnizatia de somaj nu mai poate fi supusa popririlor. Masurile de suspendare a executarii silite inceteaza la 60 de zile de la data incetarii starii de urgenta(OUG 53 din 21.04.2020).
  10. Pensionarii pot beneficia de indemnizatia de somaj suportata de stat sau de indemnizatia obtinuta pe PFA. De asemenea, pe perioada starii de urgenta pensia nu poate fi poprita (OUG 53 din 21.04.2020).
  11. Formularele 230 pentru directionarea sumei de 3,5% din impozit se pot transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, cu formularele 230, in format hartie, scanate.
  12. Agentia de rating Moodys a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, dar a modificat perspectiva de tara de la stabila, la negativa.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria #decriza.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *