Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – noutati pentru angajatori si antreprenori incepand cu 1 iunie 2020

noutati antreprenori

1. Incepand cu 01.06.2020 se pot depune solicitarile pentru recuperarea indemnizatiilor aferente lunii mai 2020, atat catre AJOFM (pentru angajati), cat si catre AJPIS (PFA, II, IF, etc).

2. Incepand cu 1 iunie 2020, pe o perioada de 3 luni, angajatorii care au avut angajati in somaj tehnic suportat de stat in proportie de 75% sau in somaj tehnic suportat de angajator (deci nu au beneficiat de indemnizatia de la stat) pot beneficia de decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut al angajatului (maxim 2.253 lei), cu conditia ca angajatul respectiv sa fi avut contractul de munca suspendat cel putin 15 zile in perioada starilor de urgenta sau alerta. Mai exista o restrictie: angajatorii au obligatia pastrarii angajatilor pana la data de 31.12.2020, cu doua exceptii: pentru lucratorii sezonieri sau daca incetarea contractului de munca intervine din motive neimputabile angajatorului (OUG 92/2020).

3. Pentru domeniile de activitate in care se mentin restrictii in conditiile Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se prelungeste acordarea indemnizatiei de somaj tehnic suportat de stat si dupa data de 31 mai 2020, pana la ridicarea acestor restrictii. Angajatorii aflati in aceste situatii pot opta fie pentru continuarea somajului tehnic, fie pentru decontarea mentionata la punctul 2 (OUG 92/2020).

4. Daca in perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020 angajatorii incadreaza in munca pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane de peste 50 de ani ale caror CIM-uri au incetat din motive neimputabile lor in perioada starii de urgenta/alerta si sunt inregistrate ca someri in evidenta AJOFM, beneficiaza lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin, altfel vor trebui sa restituie sumele incasate plus o dobanda (OUG 92/2020).

5. Daca angajatorii incadreaza in munca pana la 31.12.2020, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane din categoria de varsta 16-29 de ani, inregistrate ca someri la AJOFM, vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin. Daca inceteaza contractele (in anumite situatii) vor trebui restituite sumele plus o dobanda (OUG 92/2020).

6. Au fost publicate o serie de masuri aplicabile incepand cu 1 iunie 2020 (Hotararea 434 publicata in 29.05.2020), printre care:

  • este permisa deplasarea persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane fara a mai fi necesara justificarea motivului deplasarii.
  • se suspenda consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor. In interior sunt permise prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.
  • prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

7. Pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu 21 martie 2020 si neachitate pana la 25 iunie 2020 nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. Acest termen a fost prelungit, initial se prevedea ca masurile inceteaza in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta. Aceste obligatii neachitate nu sunt considerate obligatii fiscale restante (OUG 90 din 29 mai 2020).

8. OUG 48 din 16 aprilie 2020 prevedea ca prin derogare de la prevederile Codului de procedura fiscala, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale. Masura urma sa  inceteze in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, insa prin OUG 90 din 29 mai 2020 acest termen a fost prelungit pana la 25 iunie 2020.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *