Intrebari din Domeniu

Microintreprinderea – 10 aspecte importante in 2018!

microintreprinderea

Publicat in 19-01-2018 - Actualizat in 05-03-2018

Una dintre cele mai avantajoase forme de organizare ale unei persoane juridice din punct de vedere fiscal, microintreprinderea trebuie sa indeplineasca anumite conditii si are un regim care cunoaste modificari in 2018.

1. Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplinește cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 • a realizat venituri care nu au depașit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
 • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul și unitatile administrativ-teritoriale;
 • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatorești.

2. O entitate nou infiintata nu poate opta pentru alt regim fiscal decat cel de microintreprindere daca la data inregistrarii la Registrul Comertului este indeplinita conditia de mai sus privind capitalul social.

Conform Codului fiscal care era valabil in 2017, persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in Registrul Comertului, avea subscris un capital social de cel putin 45.000 lei putea opta sa fie platitoare de impozit pe profit. Optiunea era definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In 2018 aceasta conditie s-a eliminat, insa companiile care au decis majorare de capital pentru a putea plati impozit pe profit au ramas cu aceste resurse blocate in capital.

Ca o paranteza, incepand cu 1 ianuarie 2018 s-au eliminat si prevederile care restrictionau tipul de activitati si ponderea veniturilor din consultanta si management.

3. Cotele de impozitare

In prezent microintreprinderile pot avea 2 cote de impozitare in functie de numarul de salariati:

 • 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
 • 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Exceptie: Entitatile nou-infiintate, care au cel putin un salariat și sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, aplica cota de impozitare de 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane.

4. Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

5. Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga.

6. Situatii echivalente:

a) microintreprinderea poate avea persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

7. Modificarea numarului de salariati in cursul anului

Daca in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. Pentru microintreprinderile care au un salariat și care aplica cota de impozitare de 1%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat.

Microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare, trebuie sa faca acest lucru cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

8. Cand poti sa iti schimbi regimul de impozitare si ce alternative ai?

Daca in cursul unui an fiscal microintreprinderea realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depașit aceasta limita.

Principiul functioneaza si invers: platitorii de impozit pe profit care indeplinesc conditia de incadrare ca microintreprindere trebuie sa isi schimbe de asemenea regimul fiscal.

Astfel, platitorii de impozit pe profit in anul 2017, care la 31.12.2017 indeplinesc condițiile pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018, depun declarația 010 pentru modificarea vectorului fiscal pana la data de 31 martie 2018.

Situatia la 31.12.2017 pentru acesti contribuabili a fost mai speciala, fiindca incepand cu 01.01.2018 s-au schimbat destul de semnificativ conditiile pentru incadrarea unei entitati in categoria microintreprinderilor si astfel, mai multe entitati care au functionat ca platitori de impozit pe profit (cum ar fi cele cu cifra de afaceri intre 500.001 si 1.000.000 euro) s-au regasit in situatia de a deveni microintreprindere.

Sunt afectate de acest regim fiscal entitatile care au cheltuieli mari si marja mica, entitatile aflate in plin proces investitional, cand au cheltuieli ridicate, entitatile care efectuau sponsorizari obtinand astfel credit fiscal etc. Astfel, previziunile fiscale ale acestor entitati au fost afectate de noutatile legislative cu incidenta de la 1 ianuarie 2018.

9. Cum se calculeaza efectiv impozitul pe venitul microintreprinderilor?

Impozit micro = cota de impozit * baza impozabila

Cota de impozit poate sa fie 1% sau 3% asa cum am vazut mai sus.

Baza impozabila este formata din veniturile din orice sursa, din care se scad:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale și necorporale;
 • veniturile din subventii;
 • veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi și/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau activelor corporale proprii;
 • veniturile din diferente de curs valutar;
 • veniturile financiare aferente creantelor și datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
 • valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
 • veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau moștenitorii legali ai acestora;
 • despagubirile primite in baza hotararilor CEDO;
 • veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.

si la care se adauga:

 • valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul "609", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
 • in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care iși inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor și datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului;
 • rezervele, cu exceptia celor reprezentand facilitati fiscale, reduse sau anulate, reprezentand rezerva legala, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil și nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost și platitoare de impozit pe profit, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii acesteia catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv;
 • rezervele reprezentand facilitati fiscale, constituite in perioada in care microintreprinderile au fost și platitoare de impozit pe profit, care sunt utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire catre participanti sub orice forma, pentru acoperirea pierderilor sau pentru oricare alt motiv. In situatia in care rezervele fiscale sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul pentru determinarea bazei impozabile ca urmare a lichidarii.

Daca ai achizitionat casa de marcat pe microintreprindere, valoarea de achizitie a acesteia se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune. Aceasta prevedere era valabila si in 2017.

10. Declararea si plata impozitului

Calculul și plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Declaratia 100 aferenta se depune tot trimestrial pana la aceeasi data.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Conta

Ce e nou in Smart Bill Conta

Conta

Noutati din Smart Bill Conta

Intrebari din Domeniu

Prima provocare din 2018: ce trebuie sa stii ca antreprenor despre CASS pe dividende

Intrebari din Domeniu

10 lucruri pe care trebuie sa le stii ca antreprenor la inceputul lui 2018

avatar
12 Discutii
20 Raspunsuri la discutie
2 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
14 Autorii comentariilor
Ursache MirunaCipuJelerAndreiTunaru Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
rotundu
Vizitator
rotundu

buna ziua , va rog sa ma lamuriti in ce semestru scad valoarea casei de marcat? am achizitonat in august casa de marcat electronica si o pun in fuctiune in luna noiembrie? deci valoarea casei o scad din calculul impozitului micro pe sem 3 sau 4?

Prenume
rotundu
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Potrivit art. 53 alin. 3 din Codul Fiscal: “In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune”.

Astfel ca, in cazul dumneavoastra, daca casa de marcat a fost pusa in functiune abia in luna noiembrie, atunci valoarea de achizitie a acesteia se scade din veniturile care constituie baza impozabila de calcul a impozitului pe micro pentru ultimul trimestru, trimestrul 4.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Dragos
Vizitator
Dragos

Buna ziua,

Daca imi infiintez o microintreprindere si achizitionez imobiluri pentru investitii prin credit bancar pe entitatea intreprinderii (nu pe persoana fizica), fara sa am vreun angajat.. platesc taxa 3% din venitul realizat(venitul chiriei)? Rata bacara nu este scutita de impozitare? (Adica sa platesc ca si impozit doar diferenta dintre venitul din chirie si rata bancii)

Multumesc anticipat.

Prenume
Andrei
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Va multumim pentru atentia cu care ne cititi! Potrivit art. 53 din Codul Fiscal, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse; • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie; • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale; • veniturile din subventii; • veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;… Citeste mai mult »

Mustata
Vizitator
Mustata

Buna ziua,
din punctul 1. definitia microintreprinderii, se poate intelege ca si societatile pe actiuni daca au avut venituri sub 1.000.000 eur devin microintreprinderi?
Multumesc.

Prenume
Andrea
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim ca ne urmariti!

Definitia microintreprinderii nu face diferenta intre tipul de persoana juridica: poate fi SRL sau SA, atat timp cand sunt respectate conditiile din definitie.

Zi frumoasa!

Mustata
Vizitator
Mustata

Multumesc. Eu am inteles, conform art. 48 alin 3prim, prin exceptie de la art. 47 alin.1, societatile care au un capital social mai mare de 45.000 lei (in speta peste 200.000 lei) si peste doi salariati, sunt platitoare de impozit pe profit, chiar daca nu au inregistrat in anul anterior un venit de peste 1.000.000 eur. Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect. Multumesc inca o data.
Cu stima, Andrea.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Asa este, exista posibilitatea ca o societate sa opteze, o singura data, pentru a deveni platitoare de impozit pe profit, daca indeplineste cumulativ urmatoarele doua conditii:
– are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei;
– are cel putin 2 salariati (norma intreaga sau fractiuni de norma care cumulate sa fie echivalentul unei norme intregi).
Baza legala: art. 48 alin. (3^1) din Codul Fiscal.

Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Caratas
Vizitator
Caratas

Buna ziua,
La o micro fara salariati se platesc contributii la sanatate?

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator

Buna Ionut,

Daca microintreprinderea nu are salariati (calitate de angajator), atunci nu se vor plati contributii salariale si impozit pe venit.

O zi frumoasa!

mahouk
Vizitator
mahouk

buna ziua am infintat o firma si am angajat o persoane cu norma intreaga intrebare ma 1% cota de impozitare sa calculaza din venituri dupa vanzare nu ? adica cu cat vand cu atat sa calculaza 1% nu am inteles perfect ce scad din venituri ? inca o intrebare cifra aia de 1000000 de euro este intro perioada de un an adica daca in perioada de un an nu am depasit 1000000 la anul sa calculeaza inca 1000000 ? .

Prenume
mohamed
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Cota de 1% pe veniturile microintreprinderilor se aplica la baza impozabila. Aceasta baza impozabila o reprezinta de fapt veniturile realizate de societate (din diverse surse) din care trebuie sa scadeti, daca este cazul, elementele prevazute la art. 53 alin. (1) din Codul Fiscal.

Societatea stabileste daca a depasit sau nu plafonul de 1.000.000 euro al cifrei de afaceri privind incadrarea in categoria microintreprinderilor la sfarsitul exercitiului financiar.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

mohamed
Vizitator
mohamed

multumesc mult pentru raspunsul ce nu prea am inteles bine este sfarsitul exercitiului financiar este sfarsitul anul in care a inregistrat veniturile

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mohamed,

Sfarsitul exercitiului financiar este sfarsitul anului in care societatea a inregistrat veniturile. Spre exemplu 31.12.2018 este sfarsitul exercitiului financiar pentru anul 2018.

Zi frumoasa!

Grosaru
Vizitator
Grosaru

Dacă voi majora capitalul la 45000 pot sa trec la impozit pe profit pe anul 2029

Prenume
Ecaterina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ecaterina,

In ceea ce priveste posibilitatea optarii pentru trecerea de la micro la impozit pe profit, va recomandam sa studiati art. 48 alin. (3^1) din Codul Fiscal, precum si normele metodologice ale acestui articol de lege.

O zi placuta!

Grosaru
Vizitator
Grosaru

Scuze pe anul 2019.pe primele luni ies cu pierdere din salarii si energie electrică și ma gândeam sa majorez capitalul sa trec la impozit pe profit

Prenume
Ecsterina
istrate
Vizitator
istrate

O microintreprindere este obligata sa detina cititor de carduri?

Prenume
carmen
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Carmen, Daca microintreprinderea dumneavoastra are o cifra de afaceri egala sau mai mare de 50.000 de euro in echivalent in lei, atunci aveti obligatia de a utilizat POS-uri. Baza legala o reprezinta Legea nr. 191 din 19 iulie 2018 pentru modificarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata: “Articolul 1 alin. (3) – (3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o… Citeste mai mult »

Tunaru
Vizitator
Tunaru

Daca o microintreprindere are 2 salariati iar in ultima luna din trimestru acestia nu au lucrat decat 2 zle, in restul fiind in CFS din cauze obiective, pentru trimestrul respectiv care este cota de impozitare a microintreprinderii?

Prenume
ION
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Aceasta speta a fost tratata de membrii ANAF intr-o sesiune de asistenta si indrumare online, va prezentam mai jos solutia: Intrebare contribuabil: “O microintreprindere care are in concediu fara plata 2 salariati cu norma intrega de 8 ore ce procent va aplica?” Raspuns ANAF: “Daca salariatii dumneavoastra sunt persoanele angajate cu contract individual de munca cu norma intreaga/cu echivalent al normei intregi, chiar daca se afla in situatii de suspendare a raporturilor de munca cu respectarea prevederilor Codului muncii referitoare la acordarea concediului fara plata, sunt considerati salariati ai microintreprinderii angajatoare si sunt luati in calcul la stabilirea… Citeste mai mult »

Andrei
Vizitator
Andrei

Buna ziua,
In anul 2018 am achizitionat 2 case de marcat, una in martie si una in august in urma modificarii legislatiei. In anul 2018 am beneficiat de fonduri nerambursabile unde era prevazuta ca si cheltuia exigibila casa de marcat in valoare de 1200 lei. Va rog sa-mi spuneti daca valoarea celor doua case de macat se scade din impozitul pe venit?
Multumesc anticipat!

Prenume
Gabriela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Gabriela,

Art. 53 din Codul fiscal prevede la alin (3) ca “In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse în functiune, potrivit legii”. Chiar daca aveti 2 case de marcat, achizitia lor a fost generata de schimbari legislative si prin urmare consideram ca aveti dreptul de a scadea din baza impozabila contravaloarea lor.

Zi frumoasa!

Jeler
Vizitator
Jeler

Buna ziua. Am o nelamurire in ceea ce priveste cheltuielile nedeductibile aferente unei microintreprinderi. Valoarea cheltuielilor nedeductibile se impoziteaza ca venit sau raman doar la nivel de cheltuiala nedeductibila. Va multumesc

Prenume
Mihaela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihaela,

La stabilirea impozitului pe microintreprindere se iau in vedere numai veniturile, prin urmare nu se mai urmareste care dintre ele sunt deductibile si care nu. Atentie doar la posibilitatea ca unele cheltuieli sa fie taxate suplimentar, de exemplu ca avantaje in natura la salariati.

Zi frumoasa!

Jeler
Vizitator
Jeler

Buna dimineata,

Va multumesc pt raspunsul dvs. Cheltuielile pt uzul personal al administratorilor , materiale de constructii in vederea modernizarii spatiului personal sau cota de 50% din consumul de combustibil poate fi considerat avantaj in natura?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Cu placere, ne bucuram sa putem fi de ajutor.

In ceea ce priveste cheltuielile efectuate in folosul personal al administratorului, acestea ar putea fi considerate la un eventual control fie avantaj in natura (daca administratorul este si salariat), fie venituri din alte surse si impozitate ca atare (daca administratorul nu are calitatea de salariat). Cota de 50% din consumul auto nu se va impozita ca avantaj in natura.

Zi frumoasa!

Jeler
Vizitator
Jeler

Va multumesc frumos! Ati fost de mare ajutor. O zi frumoasa

Jeler
Vizitator
Jeler

Buna ziua

Cheltuielile pt uzul personal al administratorilor, materiale pt renovarea sediului si cota de 50% nedeductibila de combustibil poate fi considerata avantaj in natura? Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Cheltuielile efectuate in folosul personal al administratorului ar putea fi reconsiderate la un eventual control fie avantaj in natura (daca administratorul este si salariat), fie venituri din alte surse si impozitate ca atare (daca administratorul nu are calitatea de salariat). Cota de 50% din consumul auto nu se va impozita ca avantaj in natura.

Zi frumoasa!

Cipu
Vizitator
Cipu

Daca imi deschid o microintreprindere si vreau sa am venituri din chirii , trebuie sa imi deschid puncte de lucru la fiecare din locuintele unde inchiriez?

Prenume
Alexandru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alexandru,

Punctele de lucru trebuie deschise la locurile unde se desfasoara efectiv activitatea firmei. In cazul dumneavoastra, nu credem ca este necesar acest lucru.

Zi frumoasa!