#decrizaIntrebari din Domeniu

Noul termen privind Declaratia unica si bonificatii acordate in 2020

declaratia unica

Publicat in 18-05-2020

In anul 2020 termenul privind depunerea declaratiei unice a fost amanat de 2 ori. Prima data, 15 martie 2020 care este data oficiala mentionata in codul fiscal, a fost amanata pana pe 25 mai 2020 (depunere declaratie unica) dupa care, din nou, pana la 30 iunie 2020 inclusiv prin OG nr. 6/2020 publicata in 14 mai 2020. Asadar, noua scadenta pentru depunerea declaratiei unice si a platilor care rezulta este data de 30 iunie 2020. Pe langa aceasta prevedere s-au adus cateva completari legate de bonificatiile care se pot acorda atat pe 2020, cat si incepand cu 2021.

Bonificatii incepand cu anul 2021

Incepand cu anul 2021 se vor putea acorda:

  • bonificatii pentru plata impozitului pe venitul anual: bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venitul anual
  • bonificatii pentru plata CAS de pana la 10% din contributia de asigurari sociale
  • bonificatii de pana la 10% din contributia de asigurari sociale de sanatate

Nivelul bonificatiei, termenele de plata si conditiile de acordare se vor stabili prin legea anuala a bugetului de stat.

Bonificatii care se acorda pentru declaratia aferenta anului 2019, care se depune pana la 30 iunie 2020

In ceea ce priveste declaratia unica pe anul 2019, daca aceasta se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se vor aplica urmatoarele bonificatii:

  • pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv
  • pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Pentru a putea aplica bonificatia de la punctul b) este necesar sa fie indeplinita conditia de la punctul a), situatie in care se acorda ambele bonificatii: 5% +5%. In concluzie, cine depune declaratia si efectueaza si platile aferente pana la 30 iunie 2020, beneficiaza de o bonificatie de 10%. De exemplu, pentru contributia la sanatate, care se detemina ca 12* 2.230 lei *10% = 2.676 lei, bonificatia este 10%*2.676 lei = 268 lei. La persoanele fara venit care opteaza pentru sanatate, baza de calcul este de 6 salarii minime si astfel, bonificatia este de 134 lei. Pentru contributia la pensii despre care presupunem ca este la nivelul salariului minim (se poate opta si pentru sume mai mari): 12* 2.230 lei *25% =6.690 lei, bonficatia este de 10%* 6.690 lei = 669 lei. Asadar, pentru o persoana care datoreaza sau opteaza atat pentru CAS cat si CASS avand o baza de calcul de 12 salarii minime, bonificatia este de 937 lei.

Cum se determina bonificatia?

Individual, fiecare contribuabil va stabili bonificatia si o va reflecta in declaratia unica distinct. Sumele care trebuie platite se determina prin diminuarea obligatiilor fiscale datorate cu valoarea bonificatiei.

Atentie! Bonificatia se determina pe anul 2019, pentru sumele datorate pe acest an, care au scadenta de plata in 2020. Pentru venitul estimat pe anul 2020 nu se stabileste acum bonificatia, aceasta urmand a fi aplicata in 2021 conform cu procentele care se vor stabili la momentul respectiv. Formularul declaratiei unice va trebui actualizat corespunzator de catre ANAF.

Cine poate aplica bonificatia?

Prevederile cu privire la bonificatie sunt aplicabile atat persoanelor fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii declaratiei unice, dar si persoanelor fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Este cazul de exemplu al persoanelor fara venit care doresc sa fie asigurate la sanatate si care depun prin optiune declaratia unica reflectand contributia la sanatate datorata, sau al persoanelor care doresc sa isi plateasca contributia la pensii, sau ambele.

Conditii pentru acordarea bonificatiei

Bonificatiile se acorda numai in situatia in care obligatiile fiscale anuale de plata, reprezentand impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, se sting integral prin plata sau compensare, pana la 30 iunie 2020 inclusiv.

Ce se intampla cu cei care au depus deja declaratia pe 2019, fara acordarea bonificatiei?

Persoanele care au depus deja Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate in anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fara acordarea bonificatiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaratii rectificative pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv. In urma depunerii declaratiei rectificative, plata se va face conform rectificativei, aplicand bonificatia corespunzatoare. Daca contribuabilii au efectuat insa si plata pe 2019, inainte de a intra in vigoare OUG 69/2020, caz in care desigur nu au putut tine cont de bonificatie, se va tine cont de suma platita in plus. In acest caz, se vor aplica prevederile art. 167 (compensare) sau 168 (restituire) din Codul de procedura fiscala.

Articolul 167 din Codul de procedura fiscala prevede posibilitatea compensarii cu alte obligatii fiscale. Prin compensare se sting creantele reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia. Prin sume de plata de la buget se inteleg sumele pe care statul sau unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala trebuie sa le plateasca unei persoane, inclusiv cele care rezulta din raporturi juridice contractuale, daca acestea sunt stabilite prin titluri executorii.

Articolul 168 prevede posibilitatea restituirii sumei platite in plus. Se restituie, la cerere, contribuabilului/platitorului orice suma platita sau incasata fara a fi datorata. In situatia in care s-a facut o plata fara a fi datorata, cel pentru care s-a facut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective. Acest articol mai prevede ca in cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii restante ale contribuabilului/platitorului, compensarea se efectueaza pana la concurenta obligatiilor restante, diferenta rezultata restituindu-se contribuabilului/platitorului.

Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala - se amana declaratia unica si alte noutati fiscale pentru antreprenori

Intrebari din Domeniu

Declaratia unica – termenul pentru depunerea rectificativelor pentru venitul estimat

Intrebari din Domeniu

Obligatia depunerii declaratiei unice in 2019

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta-ma