Intrebari din Domeniu

Obligatia depunerii raportarilor contabile semestriale 2019

Raportari contabile

Publicat in 31-07-2019

Anul acesta, baza legala OMFP nr. 2493/2019  privind aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici a intarziat destul de mult sa se publice in Monitorul Oficial, respectiv in data de 19 iulie 2019, in contextul in care termenul limita pana la care societatile trebuie sa depuna bilantul semestrial este data de 14 august 2019.

Daca societatile nu depun situatiile financiare semestriale conform prevederilor legislative, acestea risca sa fie sanctionate conform prevederilor art. 42 din Legea Contabilitatii.

Sanctiunile posibile sunt:

 • Pentru nerespectarea prevederilor referitoare la intocmire si semnare- amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
 • pentru nedepunerea in termenul legal- cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intârziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intârziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intârziere depaseste 30 de zile lucratoare.

Societatile care trebuie sa depuna bilant semestrial la 30 iunie 2019 sunt:

 • entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
 • persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Prevederile ordinului se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Ce trebuie sa depuna entitatile mai sus mentionate ?

Entitaţile de la primul punct intocmesc si depun la unitatile teritoriale ale MFP raportari contabile la 30 iunie 2019 care cuprind urmatoarele formulare:

 • Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
 • Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
 • Date informative (cod 30).

Entitatile de la al doilea punct intocmesc si depun la unitatile teritoriale ale MFP raportari contabile la 30 iunie 2019 care cuprind urmatoarele formulare:

 • Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
 • Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);
 • Date informative (cod 30).

Nu de mult, in data de 24 iulie 2019, a fost publicat si pdf-ul inteligent pentru intocmirea bilantului semestrial 2019. Acesta este disponibil pe site-ul ANAF in sectiunea Declaratii.

Alte informatii importante pe care ar mai trebui sa le cunosti:

 • Intocmirea bilantului semestrial se va efectua in baza balantei de verificare exportata din contabilitate la 30 iunie 2019. Inainte de a exporta balanta de verificare trebuie sa ne asiguram ca am efectuat ultimele verificari si ca au fost efectuate inchiderile contabile.
 • Firmele pot depune bilantul semestrial in format hartie si in format electronic sau numai sub forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica.
 • Firmele care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii si pana la data de 30 iunie 2019, cele care in tot semestrul I al anului 2019 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2019, precum si PJ care se afla in curs de lichidare, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2019.
 • Situatiile financiare semestriale trebuie semnate de persoanele in drept, cuprinzand numele in clar al acestora iar la randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza: directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie; PF sau PJ autorizate potrivit legii, membre CECCAR. Acestea se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.

In cadrul acestui pdf inteligent exista o sectiune cu privire la numarul mediu de salariati care trebuie completata.

Potrivit INS, numarul mediu al salariatilor reprezinta numarul de salariati angajati cu contracte individuale de munca, platiti de entitate pentru o durata medie normala a timpului de lucru, pe perioada de referinta. Se determina ca medie aritmetica simpla calculata prin impartirea sumei efectivelor zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, la numarul total al zilelor calendaristice. Salariatii angajati cu program partial de munca vor fi inclusi in calcule proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca sau in actele aditionale la contractul individual de munca.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Depunerea raportarilor contabile semestriale pentru anul 2020

Intrebari din Domeniu

Tu esti obligat sa depui bilant semestrial 2018?

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Iana
Iana
1 An In trecut

Buna ziua,
Cifra de afaceri este cifra de afaceri neta conform F20

Prenume
Malin