Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Semnatura electronica pe contractele de munca si alte modificari privind relatiile de munca

Modificarea contractelor de munca

Ministerul Muncii a publicat recent un proiect legislativ care intentioneaza sa aduca o serie de modificari mult asteptate de mediul antreprenorial, in privinta digitalizarii relatiilor de munca, care cresc importanta si necesitatea detinerii unui certificat digital.

Mai precis, se introduce posibilitatea ca partile sa poata opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca sau actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica calificata, insotita de marca temporala si emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat. Angajatul va putea sa obtina semnatura electronica calificata prin solicitare directa la furnizorul de servicii acreditat sau prin intermediul angajatorului.

Contractele individuale de munca si actele aditionale incheiate prin utilizarea semnaturii electronice calificate se arhiveaza de catre angajator in arhive electronice care vor fi puse la dispozitia organelor de control competente la solicitarea acestora.

Partile pot opta pentru utilizarea semnaturii electronice calificate pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil.

Inclusiv in raporturile angajatorului cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca, acesta va putea utiliza semnatura electronica calificata.

Forma scrisa a inscrisurilor ceruta de aceasta lege se considera indeplinita si daca inscrisul este intocmit in forma electronica si este semnat cu semnatura electronica calificata insotita de marca temporala emisa de un prestator de servicii autorizat de autoritatea competenta la nivel national.

Se introduce prevederea ca dovada instruirii SSM poate fi intocmita in format electronic sau pe suport hartie in conformitate cu modalitatea stabilita prin regulamentul intern. In cazul folosirii variantei in format electronic, dovada instruirii trebuie sa fie semnata cu semnatura electronica calificata insotita de marca temporala si emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat si acreditat de catre autoritatea competenta la nivel national. Asadar, semnatura electronica este o optiune pentru cei care doresc sa utilizeze acest mod de lucru si nu o obligatie.

Pe langa propunerile de modificare a Codului Muncii si legislatiei SSM, proiectul mai aduce modificari si legislatiei privind telemunca, prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor. In contractul de telemunca nu va mai trebui mentionat ca element obligatoriu, locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti.

Angajatorul ca avea obligatia sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin printr-un acord scris sa fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea conditiilor de utilizare. De exemplu, angajatul isi va putea utiliza laptopul personal in prestarea muncii.

De asemenea, va avea obligatia sa  asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *