Factura Proforma se emite de catre furnizor si prin aceasta se mentioneaza serviciile si produsele ce se vand precum si pretul acestora. Proforma nu este un document de plata, nu contine marcaje de expediere si trebuie sa mentioneze clar denumirea de proforma pentru a nu crea confuzii.
O factura proforma contine in general(nu exista reguli clare nefiind un document contabil reglementat prin lege) aceleasi campuri ca si o factura normala, adica Denumire Client, Adresa Sediu Firma, Cod Identificare Fiscala, Numar Registrul Comertului, Oras, Localitate. Pe factura proforma vor fi trecute aceleasi produse care vor aparea ulterior efectuarii platii de catre client, pe factura finala. Se vor specifica produsele ce urmeaza a fi achizitionate, eventual cu o prezentare a caracteristicilor acestora si bineinteles pretul lor.
Factura proforma nu are valoare contabila, deci nu trebuie inregistrata in contabilitate. Factura proforma nu este un document de plata ca si factura normala. Spre deosebire de factura normala care reprezinta o obligatie de plata pentru produsele achizitionate, factura proforma poate fi interpretata ca o enumerare si detaliere a produselor oferite de catre vanzator cumparatorului.
Emiterea de facturi proforme se face in general in urmatoarele cazuri:
Pentru facturi proforme (la fel ca si pentru facturi) nu este necesara stampilarea sau semnarea si pot fi transmise in orice model, suport si pe orice cale.