factura proforma

Definitie Factura Proforma


Ce este Factura Proforma?

Factura Proforma se emite de catre furnizor si prin aceasta se mentioneaza serviciile si produsele ce se vand precum si pretul acestora. Proforma nu este un document de plata, nu contine marcaje de expediere si trebuie sa mentioneze clar denumirea de proforma pentru a nu crea confuzii.

O factura proforma contine in general(nu exista reguli clare nefiind un document contabil reglementat prin lege) aceleasi campuri ca si o factura normala, adica Denumire Client, Adresa Sediu Firma, Cod Identificare Fiscala, Numar Registrul Comertului, Oras, Localitate. Pe factura proforma vor fi trecute aceleasi produse care vor aparea ulterior efectuarii platii de catre client, pe factura finala. Se vor specifica produsele ce urmeaza a fi achizitionate, eventual cu o prezentare a caracteristicilor acestora si bineinteles pretul lor.

Factura proforma nu are valoare contabila, deci nu trebuie inregistrata in contabilitate. Factura proforma nu este un document de plata ca si factura normala. Spre deosebire de factura normala care reprezinta o obligatie de plata pentru produsele achizitionate, factura proforma poate fi interpretata ca o enumerare si detaliere a produselor oferite de catre vanzator cumparatorului.

Emiterea de facturi proforme se face in general in urmatoarele cazuri:

  • cand nu exista o siguranta ca produsul va fi achitat (pentru a se evita anularea unei facturi normale sau si mai rau incarcarea cu tva si impozit);
  • pentru ca importatorul sa poata obtine de la banca valuta necesara;
  • pentru ca importatorul sa poata obtine licenta de import;
  • la cererea bancii pentru perfectarea unui credit documentar;
  • in cazul in care vama din tara importatorului cere o factura proforma consulara (vizata de consulatul tarii importatorului din tara exportatorului pentru certificarea originii marfii).

Pentru facturi proforme (la fel ca si pentru facturi) nu este necesara stampilarea sau semnarea si pot fi transmise in orice model, suport si pe orice cale.

Se poate emite factura proforma online?

Una dintre facilitatile SmartBill este reprezentata de emiterea de facturi proforme online si ulterior transformarea lor in facturi reale.

Cu SmartBill poti emite rapoarte de gestiune, bonuri de transfer si bonuri de consum, registru de casa, nir-uri, facturi, facturi proforme, chitante, avize, fise de magazie.

Vreau sa incerc SmartBill
9_ani_experienta_icon
0

E-FACTURI TRIMISE

9_ani_experienta_icon
0

ANI EXPERIENTA

clienti_fericiti_icon
0

CLIENTI FERICITI

facturi_pe_luna_icon
0

FACTURI EMISE LUNAR

facturati_pe_an_icon
0

EURO FACTURATI PE AN